«Ετσι ξεκίνησε η κατηφόρα µας»

Σας βεβαιώ, το σοκ από το ντοκιµαντέρ του βρετανού Τσαρλς Φέργκισον _ µε Οσκαρ βραβευµένου _ «Ιnside Job» θα γραφτεί στην ψυχή σας. 
Η απόλυτη δικαίωση και εκδίκησή µας. Για την πτώχευσή µας και την κατάντια µας.
Επί δύο ώρες 75 think tank και µεγαλοστελεχάρες, από τον Σόρος µέχρι τα πιο διάσηµα golden boys µε άφθονα πτυχία Χάρβαρντ, παρελαύνουν, εξηγούν και αποκαλύπτουν.
  • Η κολοσσιαία οικονοµική κρίση του 2008 ήταν οργανωµένη από το τέλος της δεκαετίας του ογδόντα. Από Ρέιγκαν και εδώ. Με στοιχεία, ντοκουµέντα, συνεντεύξεις. Με όλα. Διαδικασία αποδεικτική που δεν χωράει ούτε µισή ένσταση. Πώς έγινε αυτό;
Ενα θα σας πω. «Χάθηκαν είκοσι και πλέον τρισεκατοµµύρια δολάρια» λέει ο Φέργκισον «και κανείς µέχρι στιγµής δεν έχει µπει στη φυλακή».
  • Από τον Ρέιγκαν τοποθετήθηκε η βόµβα στα θεµέλια της αµερικανικής οικονοµίας. Πώς; Με το συστηµατικό ξήλωµα όλων των κανόνων και των αρχών του οικονοµικού παιχνιδιού. «Ετσι άρχισαν να διαπραγµατεύονται και να πουλάνε αέρα». Ο Κλίντον άναψε το φιτίλι.
  • Απόδειξη; «Παρέλυσαν οι ελεγκτικοί µηχανισµοί». Ο Μπους έβγαλε τη «βόµβα» και την πέταξε παντού.
Απόδειξη; Μετατράπηκε σε ζωντανό διαφηµιστικό σποτάκι ενός ανήθικου και ασύδοτου παραµυθιού. Λέγοντας διαρκώς «όλοι οι Αµερικανοί δικαιούνται να έχουν ένα δικό τους κεραµίδι πάνω από τα κεφάλια τους». Ετσι άρχισε µια πλουσιοπάροχη προσφορά στεγαστικών δανείων. Ετσι η µία τράπεζα πουλούσε τα δάνεια στη Χ ασφαλιστική εταιρία, εκείνη µε τη σειρά της σε κάποιον επενδυτή και πάει λέγοντας. «Ο Ρουµπίνι (διάσηµος οικονοµολόγος) µας προειδοποιούσε για την καταστροφή».
  • Και τώρα; «Ο Οµπάµα δεν κάνει τίποτα να επαναφέρει τους κανόνες σε ισχύ».
  • Το δια ταύτα είναι ανατριχιαστικό: Ενα µέρος των είκοσι και πλέον τρισεκατοµµυρίων κατέληξε στις τσέπες ιδιοκτητών και µεγαλοστελεχών.  
  • Οι εταιρείες τους καταστράφηκαν αλλά εκείνοι προς ακόµα µεγαλύτερο πλούτο τράβηξαν. Ουδείς φυλακίστηκε. Και από πάνω η κυβέρνηση για να βουλώσει την τρύπα της ΑΙG, του µεγαλύτερου οικονοµικού κολοσσού των ΗΠΑ, πρόσφερε ένα σκασµό λεφτά.
Τα περισσότερα «πέτσινα» δηλαδή τοξικά!
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4575255

Σχόλια