Η πέμπτη φάλαγγα στο σύστημα

Στην καμπή της κρίσης, όταν την περασμένη Τρίτη ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s υποβάθμισε με σκοπιμότητα τα ελληνικά ομόλογα στη βαθμίδα των junks, την πιο απλή και ψύχραιμη κουβέντα την είπε ο εκπρόσωπος Τύπου τού Ολι Ρεν: «Και ποια είναι η Standard and Poor’s;».
  • Την πιο ουσιαστική και πολιτική κουβέντα, ωστόσο, την έγραψε ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν: «Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης αποτελούν μεγάλο μέρος ενός διεφθαρμένου συστήματος!».
Αυτοί όμως οι απίστευτοι «οίκοι», οι οποίοι δουλεύουν κατά παραγγελία (όπως αποδεικνύει ο ίδιος ο Κρούγκμαν στο άρθρο του) για λογαριασμό των κερδοσκόπων, των διαφόρων hedge funds και των επενδυτικών τραπεζών, επιχειρούν έτσι να διαλύσουν οικονομίες και να τινάξουν στον αέρα χώρες ολόκληρες. Οπως θα συνέβαινε και με την Ελλάδα, εάν το σοκ δεν προκαλούσε την άμεση ενεργοποίηση της Ευρωζώνης και δεν έθετε πια προ των ευθυνών της, την Τρίτη, τη Γερμανία. Πράγματι, η αντίδραση όλων των ηγετών της Ευρωζώνης (με πρωταγωνιστές τη Γαλλία και τον Τρισέ), η αφύπνιση της Γερμανίας (κυρίως του Σόιμπλε που αποτελεί τον πιο αξιόπιστο εκφραστή της γερμανικής άρχουσας τάξης) και η σημαντική συμβολή του Στρος-Καν, δημιούργησαν την εβδομάδα αυτή το πρώτο σοβαρό ανάχωμα απέναντι σε αυτό που λέγεται «αγορές», οι οποίες, στην παρούσα φάση και στην προκειμένη περίπτωση, κυριαρχούνται από τους ανελέητους κερδοσκόπους και τα οργανωμένα τους συμφέροντα.

  • Η κινητοποίηση, ο συντονισμός της Ευρώπης και οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε αυτό το πρώτο επίπεδο, αναχαίτισαν το κερδοσκοπικό σχέδιο για τη χρεοκοπία της Ελλάδας, αποτέλεσαν μια πρώτη γραμμή άμυνας για την σχεδιαζόμενη επίθεση στην Πορτογαλία και ίσως την Ισπανία, ήταν μία αντίδραση θωράκισης για το ίδιο το ευρώ και τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης, ήταν μια απάντηση που προασπίζει τη συνοχή στη Γηραιά Ηπειρο, αλλά και τη δημοκρατία. Διότι, άσχετα με τις αφορμές που έχει δώσει η Ελλάδα και η κάθε χώρα (δεν φταίνε αυτοί, αλλά εμείς για την υπερχρέωση της οικονομίας μας), δεν έχουν καμία ηθική βάση και καμία, ωστόσο, νομιμοποίηση οι «αγορές», να μας σπρώχνουν πιο βαθιά, να μας πάνε κοντολογίς στον πάτο και ημιθανείς πια, να έρθουν να σηκώσουν τις περιουσίες μας, τις περιουσίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της χώρας, στο ένα πέμπτο των πραγματικών αξιών τους!
  • Περί αυτού πρόκειται, το επισημάναμε πολύ αναλυτικά και την προηγουμένη Κυριακή. Εκτός από τα τεράστια ποσά που προσπαθούν να κερδίσουν άμεσα, έχοντας στοιχηματίσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας και την έξοδο από το ευρώ, απώτερος στόχος αυτών των κερδοσκοπικών κεφαλαίων είναι να αγοράσουν τα assets της χώρας, αύριο, σε τιμές εξευτελιστικές. Και να αποσπάσουν σε λίγα χρόνια, πουλώντας τα, ασύλληπτα κέρδη. Αυτό είναι το βαθύτερο κίνητρο.
Αλλά αυτό είναι και το μείζον θέμα… Οι λαοί δεν μπορεί να πεινάνε ή να δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ για να ξεχρεώνουν και να πλουτίζουν τις τσέπες των κερδοσκόπων και όσων ευαγγελίζονται τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Είναι αυτοί που έριξαν τον κόσμο στη διεθνή κρίση, η πέμπτη φάλαγγα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Αλίμονο εάν τα σχέδιά τους περάσουν και μας οδηγήσουν σε δύο δεκαετιών μεσαίωνα…
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_02/05/2010_399475

Σχόλια