Γαλλογερμανικός Aξονας: «οικονομική διακυβέρνηση», λοιπόν!

Ο δημοκρατικός έλεγχος της ευρωπαϊκής νομισματικής εξουσίας και της οικονομικής διακυβέρνησης είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίος. Φυσικά οι αγορές και οι κερδοσκόποι πάντα «περιέπαιζαν» αυτούς τους λεονταρισμούς της Γαλλίας! «Aσ’ τον, νέος στο πόστο του είναι, θα μάθει...» έλεγαν όταν ο Νικολά Σαρκοζί φρέσκος φρέσκος στην προεδρία της Γαλλίας ορθώς προειδοποιούσε: «Aς μην αφήσουμε το οικονομικό μας μέλλον να διαμορφώνεται ούτε από τις Βρυξέλλες ούτε από την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα, ας μην αφήσουμε τους ανθρώπους οι οποίοι δεν εκλέγονται, να καθορίζουν μόνοι τους την πολιτική», δήλωνε.

Φυσικά, η σύγκρουση μεταξύ των πολιτικών της Γαλλίας, των Βρυξελλών και των τραπεζιτών της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας, έχει ιδεολογικές ρίζες. Ολοι οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας προσπάθησαν να σπάσουν με πολιτική -λεκτική όμως- παρέμβαση το μονοπώλιο της χάραξης της «οικονομίας του ευρώ» από τη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες. Και απέτυχαν... Τώρα ήρθε η ώρα της αλήθειας και για τον Σαρκοζί! Αναμένεται αύριο Πέμπτη στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ να καταθέσουν κοινή πρόταση για την υλοποίηση της «οικονομικής διακυβέρνησης».
Βεβαίως, οι ευθύνες των Ευρωπαίων ηγετών που χειρίστηκαν με απαράδεκτο τρόπο την κρίση τροφοδοτώντας την κερδοσκοπία και την απληστία των αγορών, είναι πελώριες σε βάρος της Ελλάδος.  
  • Η σχέση δημοσίου χρέους και ΑΕΠ της Ελλάδας δεν είναι υψηλότερη από της Γερμανίας, και η Ελλάδα δεν έχει χρεοκοπήσει, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδόν υπέθαλψαν τα σενάρια των αγορών και των διεθνών οίκων αξιολόγησης για την κατάρρευση του ελληνικού κράτους.
  • Ελέγχεται και ο ρόλος του προέδρου της κεντρικής τράπεζας της Ευρώπης Ζαν Κλοντ Τρισέ που με περισσή αλαζονεία και ακατάβλητη διάθεση τιμωρίας προς τις «άσωτες» δημοσιονομικά χώρες, τιμώρησε ουσιαστικά και λεκτικά τους λαούς της Ελλάδος, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Επιτρέποντας στους απατεώνες - κερδοσκόπους του συστήματος να αλωνίζουν.
Κανείς φυσικά δεν αναμένει ότι η Ε.Ε. θα αφήσει την Ελλάδα ή άλλες χώρες-μέλη της ΟΝΕ να χρεοκοπήσουν, αλλά ακόμη και αν ασκεί πιέσεις στις προβληματικές χώρες δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει το βασικό μειονέκτημα του ευρώ, που είναι η μεγάλη απόκλιση που υπάρχει ανάμεσα στις εθνικές οικονομίες των κρατών που μοιράζονται το κοινό νόμισμα. Μέσα σε κατάσταση πολιτικού πανικού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιλύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Και επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
  • Η οικονομική κρίση στην Ιρλανδία και τις χώρες της Ιβηρικής, επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά ένα από τα κολοσσιαία προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Eυρωπαϊκής Eνωσης: Tο γεγονός ότι ενώ υπάρχει ενιαίο νόμισμα και ενιαία νομισματική πολιτική (στην Ευρωζώνη) μέσω ενός συγκεντρωμένου οργάνου που είναι η κεντρική τράπεζα, δεν υπάρχει αντίστοιχα ενιαία οικονομική πολιτική και κανένα φυσικά ανώτατο όργανο που να λειτουργεί ενιαία και συγκεντρωτικά για να επιβάλει αυτές τις πολιτικές κατευθύνσεις στην πολιτική.
Τώρα έχει επιβεβαιωθεί, με μοιραίο όμως τρόπο, η ανάγκη για θεσμική μεταρρύθμιση του συστήματος, ανάγκη που υπήρχε και που είχε καταδειχθεί από τις αδυναμίες του συστήματος στην πράξη, και την καθιστούσε ακόμη πιο επιτακτική η διεύρυνση προς Aνατολάς της E.E. Και, όμως, ακόμη δεν έχει ισορροπήσει το αίτημα ανεξαρτησίας της νομισματικής διαχείρισης με το -πάγιο- αίτημα να υπάρχει κάποια αίσθηση δημοκρατικού ελέγχου σε όλη αυτήν την ιστορία.
Ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπέι, έθιξε τη δυνατότητα σύστασης μιας «οικονομικής κυβέρνησης» των «27», η οποία θα διευκολύνει τον συντονισμό των πολιτικών τους. «Είτε αυτό το ονομάσουμε συντονισμό των πολιτικών είτε οικονομική κυβέρνηση», οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι οι μόνοι που μπορούν να θέσουν σε εφαρμογή μία «κοινή στρατηγική, η οποία στόχο θα έχει να δημιουργήσει μεγαλύτερη ανάπτυξη και επιπλέον θέσεις εργασίας», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου. Να δούμε...
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_10/02/2010_390138 
=============

«Τσίρκο» η ΕΕ πριν από τη σύνοδο

Αλληλοσπαρασσόμενες οδεύουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ προς την αυριανή σύνοδο κορυφής των ηγετών τους στις Βρυξέλλες με θέμα την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί οποιαδήποτε συζήτηση εναρμόνισης της πολιτικής των επιμέρους κυβερνήσεων, οι οποίες κάνουν η κάθε μία ό,τι θέλει για να ξεπεράσει την κρίση. Την ίδια στιγμή π.χ. που οι ηγετικές χώρες της ΕΕ έχουν πατήσει στον λαιμό της χώρες του Νότου της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) για να περιορίσουν με εξωφρενικά ταχύ ρυθμό τα ελλείμματά τους, οι ίδιες οι πλούσιες ηγεμονικές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία) τα... αυξάνουν! Δεν διστάζουν μάλιστα να αυξάνουν θεαματικά και το δημόσιο χρέος τους - και μάλιστα με ρυθμούς εξαιρετικά ταχύτερους από αυτούς που οι ίδιες εκτιμούσαν τον Ιανουάριο του 2009, προ ενός έτους. Για του λόγου το αληθές, από 3% που ήταν το έλλειμμα της Γερμανίας το 2009 θα εκτοξευθεί στο 5,5% ή και 6% το 2010 και μόνο το 2013 θα πέσει στο 3%. Το 2012 δηλαδή που απαιτεί η ΕΕ από την Ελλάδα να έχει έλλειμμα κάτω από 3%, η Γερμανία θα έχει πάνω από 3,5%! Θα τρελαθούμε;

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καμιά βιασύνη να κάνει οικονομίες», μας πληροφορεί πεντάστηλος τίτλος της «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε». Χωρίς καμία συστολή μάλιστα δημοσιεύει και ένα ενδιαφέρον γράφημα της εκτιμώμενης εξέλιξης του γερμανικού δημόσιου χρέους: Οσο δημόσιο χρέος υπολόγιζαν οι Γερμανοί μόλις πέρυσι τον Ιανουάριο ότι θα έχουν στα τέλη του 2012 (δηλαδή 72,5% του ΑΕΠ), το έφτασαν μέσα στο... 2009 και τώρα υπολογίζουν ότι το 2012 το χρέος τους θα έχει ανεβεί δέκα επιπλέον εκατοστιαίες μονάδες και θα έχει φτάσει στο 82%!
Σε 7,9% ανήλθε το έλλειμμα της Γαλλίας το 2009 και το 2010 αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει στο 8,2% τουλάχιστον. Αν δηλαδή επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης Παπανδρέου να μειώσει το ελληνικό έλλειμμα στο 8,4%, θα έχουμε ήδη από φέτος έλλειμμα ίσο με της Γαλλίας! Κατά τα άλλα, η Ελλάδα «χρεοκοπεί»... Ενώ όμως στις πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά επικρατεί άνεση και τάση αύξησης των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, στον μεσογειακό Νότο επικρατεί κλίμα... κηδείας. Ισπανία και Πορτογαλία υποχρεώνονται σε βίαιες δημοσιονομικές περικοπές άγριας λιτότητας, οι εργαζόμενοι των χωρών αυτών ξεσηκώνονται, αλλά το κύριο μέλημα των... «λιμοκοντόρων» πολιτικών ηγετών τους είναι να διαβεβαιώνουν ότι η χώρα τους δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα στον οικονομικό τομέα!
Μπορεί π.χ. το ισπανικό έλλειμμα να έφτασε το 11,4% το 2009, οι άνεργοι στη χώρα να ξεπέρασαν τα τέσσερα εκατομμύρια άτομα (19% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού) και το 87% των Ισπανών να θεωρεί πολύ κακή ή κακή την οικονομική κατάσταση της χώρας του, αλλά κατά τα άλλα: «Ο Θαπατέρο πραγματοποιεί πολιτική στροφή για να ξορκίσει το «ελληνικό φάντασμα»», όπως μας πληροφορούσε ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς» την Κυριακή.
Ανάλογη κατάσταση και παρόμοια πολιτική συμπεριφορά και στην Πορτογαλία. «Οι οικονομικοί δείκτες και η πορεία μας είναι αντικειμενικά καλύτεροι από της Ελλάδας. Δεν είμαστε κατά κανέναν τρόπο συγκρίσιμοι», δήλωσε σε συνέντευξή του ο δεξιός πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανιβαλ Καβάκου Σίλβα. Τι κι αν η χώρα του έχει ΑΕΠ κατά 50% μικρότερο από το ελληνικό ή αν ξεκίνησε το 2009 με πρόβλεψη για έλλειμμα 3,9% και κατέληξε να κλείσει τη χρονιά με πραγματικό έλλειμμα 9,3%; Αυτός θίγεται αν του πουν ότι η Πορτογαλία είναι σαν την Ελλάδα οικονομικά, ενώ είναι σαφώς υποδεέστερη!
Κατά τα άλλα, μέσα σε αυτό το ευρωπαϊκό αλαλούμ, οι ανησυχίες για το ευρώ ακούγονται εντελώς υποκριτικές. Για την ώρα, ακόμη και η ελαφρά υποχώρηση της ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου είναι άκρως ευπρόσδεκτη, αφού ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Οσο για την περιβόητη «έξοδο από την κρίση», ισχύει αυτό που έξοχα περιέγραψε με μια φράση στο Νταβός ο Λάρι Σάμερς, οικονομικός σύμβουλος του Ομπάμα: «Η ανάκαμψη είναι στις στατιστικές, αλλά η ύφεση είναι μέσα στη ζωή των ανθρώπων».
Οι τράπεζες
  • Με κρατικά λεφτά χτυπούν τα κράτη!
  • Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έδωσαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να τις σώσουν από τις συνέπειες του αλόγιστου χρηματιστηριακού τζόγου τους. Τώρα προσπαθούν να μαζέψουν τα λεφτά αυτά από τους πολίτες. Τους στύβουν φορολογικά, τους βάζουν να δουλεύουν μέχρι τον τάφο, περιορίζουν κάθε κοινωνική παροχή. Ο κοινωνικός πλούτος πολλαπλασιάζεται, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών ωθείται προς τα κάτω. Παράλληλα, οι τράπεζες δεν έδωσαν στις επιχειρήσεις και στον κόσμο δάνεια από τα χρήματα που πήραν. Με τα λεφτά που πήραν από τις κυβερνήσεις, κερδοσκοπούν ασύστολα εναντίον των κρατών που τους έδωσαν τα λεφτά! Υποδειγματική, όντως, η πολιτική της ΕΕ!
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826

 

Σχόλια