Tο 70% των γερμανικών εξαγωγών απορροφάται από τις ευρωπαϊκές χώρες

 
Εις μνήμην...
... των θυμάτων, ας αποτίσουμε φόρο τιμής σε εκείνους που, μετά το τέλος του πολέμου, έστησαν πάλι στα πόδια της την κατεστραμμένη Γερμανία. Εις μνήμην των εκατομμυρίων μεταναστών του φτωχού ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίοι με τον ιδρώτα τους και το αίμα τους ανάστησαν τη χώρα που για μια ακόμη φορά στην ιστορία της είχε αιματοκυλήσει την Ευρώπη. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους μετανάστες μας, τα «πηγαδάκια» τους στον σταθμό του Μονάχου, τα «Γράμματα από τη Γερμανία».

Μπορεί οι ίδιοι...
... να έχουν πια ξεχάσει (ή να πασχίζουν ακόμη να ξεχάσουν) τα χρόνια που οι «ηττημένοι» του πολέμου στοίβαζαν τους «νικητές» σε παράνομα υπόγεια για να ανασυγκροτήσουν τη γερμανική οικονομία. Μονάχα όταν πια οι χώρες τους γίνονταν μια μια μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, εκείνοι οι ταλαιπωρημένοι μετανάστες άρχισαν να αντικρύζουν ξανά το φως του ήλιου, ανεβαίνοντας από τα έγκατα της γερμανικής γης στην επιφάνεια (τη θέση τους στα υπόγεια έπαιρναν Τούρκοι και άλλοι εξωκοινοτικοί). Όταν πια πέτυχαν το γερμανικό οικονομικό θαύμα, οι μετανάστες επέστρεψαν στην πατρίδα έχοντας σπαταλήσει στα ξένα τα καλύτερά τους χρόνια. Μα επέστρεψαν με πρόσωπο στην κοινωνία και με ένα κομπόδεμα που δεν θα μπορούσαν ποτέ να το είχαν μαζέψει στις κατεστραμμένες από τον πόλεμο χώρες τους. Και μπορούσαν να καυχιώνται πως είχαν βάλει ένα γερό χεράκι στην ανάσταση της Γερμανίας. Μήπως αυτό ήταν το έγκλημά τους;  
  • Ο καθένας...
  • ... έχει τις δικές του ευθύνες, λένε σήμερα οι Γερμανοί στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που στενάζουν κάτω από το βάρος της κρίσης. Φυσικά δεν εννοούν τις ιστορικές ευθύνες, αφού οι ίδιοι δεν τις ανέλαβαν ποτέ (ακόμη χρωστάνε). Εννοούν τις απεγνωσμένες προσπάθειες αυτών των χωρών να ξεφύγουν από τα ελλείμματά τους. Κι ας στήθηκε το ευρώ αποκλειστικά γύρω από τις ανάγκες των Γερμανών. Αντιμετωπίζοντας τους εταίρους της ως ανταγωνιστές της, η Γερμανία άσκησε μια απάνθρωπη συμπίεση των γερμανικών μισθών, επιστρέφοντάς τους στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990. Ακόμη κι εκείνες οι ελάχιστες αυξήσεις μισθών που επέτρεπε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, έλεγε τις προάλλες ο οικονομολόγος του ΟΗΕ Χάινερ Φλάσμπεκ, αγνοήθηκαν εντελώς από τη Γερμανία. Έτσι απέκτησε σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αφού η συγκράτηση των μισθών έριξε το κόστος παραγωγής των γερμανικών επιχειρήσεων. Και έτσι οι μικρές ευρωπαϊκές χώρες απέκτησαν χρόνιο εμπορικό έλλειμμα (το 70% των γερμανικών εξαγωγών απορροφάται από τις ευρωπαϊκές χώρες). Η γερμανική στρατηγική επέφερε την αποβιομηχάνιση των μικρών χωρών, η οποία επιδεινώθηκε όταν άρχισαν να ξεπουλάνε τη βιομηχανική βάση τους για να καλύψουν τα ελλείμματά τους. Ποιοι ήταν οι αγοραστές; Κυρίως οι Γερμανοί.(Βlogger: δείτε τι λέει ένα Γερμανός οικονομολόγος για τα παραπάνω: "Η ευθύνη της Γερμανίας για την κρίση της Ελλάδας ..." )
Αν αυτή...
... η Γερμανία δεν είναι αποικιοκρατική, τότε οι εργαζόμενοι που έχουν σήμερα καταντήσει μετανάστες μέσα στις ίδιες τους τις χώρες θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν έναν άλλο όρο που να την περιγράφει με περισσότερη ακρίβεια.

Σχόλια