Ομόλογα-Siemens-Χρηματιστήριο

Κρατήστε τα παρακάτω στοιχεία για το αρχείο σας, αφού η αναγγελία εξεταστικών επιτροπών εκ μέρους τη τωρινής κυβέρνησης, δείχνει ότι κάποιοι έρχονται να τραβήξουν οριστική ταφόπλακα. (Σαν οριστικός διακανονισμός μου μοιάζει!. Σημειώστε επίσης ο πολύ μικρός χώρος που δίνεται στο έγκλημα του Χρηματιστηρίου, σε σχέση με τις δυο άλλες υποθέσεις. Ο συντάκτης του άρθρου δυσκολεύεται να περιγράψει το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου - μας κάνει τη χάρη να αναφερθεί - αφού ενδόμυχα δεν το θεωρεί και σκάνδαλο! Τι σόϊ σκάνδαλο ήταν αυτό που τόσοι πολλοί φίλοι του βρέθηκαν κερδισμένοι, όλως τυχαίως, από το σκάνδαλο αυτό. Είναι τελικά: "σκάνδαλο SIEMENS" ή απλά  "ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS" - ουδέτερη προσέγγιση, αφήνει να εννοηθεί ότι τελικά μπορεί να μην είναι και τίποτα σοβαρό! Αντιπαρέρχεται επίσης ο αρθρογράφος το 1 εκατομμύριο μάρκα του Τσουκάτου! Αυτά θα διερευνηθούν;)

=======
ΟΜΟΛΟΓΑ

Για την υπόθεση των ομολόγων, οι βουλευτές σημειώνουν ότι η υπόθεση της έκδοσης από το υπουργείο Οικονομίας της κυβέρνησης της ΝΔ ειδικών ομολόγων υψηλοτάτου κινδύνου με τελικό αποδέκτη ασφαλιστικά ταμεία, προκάλεσε δικαιολογημένη ανασφάλεια, ανησυχία και αγανάκτηση στους Έλληνες πολίτες και «κατεγράφη ως ένα οργανωμένο σχέδιο, ως ένα σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων, με στόχο τη λεηλασία της περιουσίας των ταμείων».

Όπως αναφέρεται στην πρώτη πρόταση, η έκδοση των σχετικών ομολόγων από το υπουργείο Οικονομίας της κυβέρνησης της ΝΔ και η αγορά τους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία έγινε με παραβίαση των αρχών της νομιμότητας και διαφάνειας και μέχρι να καταλήξουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία ακολούθησαν "ειδικές διαδρομές" με στόχο την καταβολή υψηλών και παράνομων προμηθειών (μαύρο χρήμα) σε υψηλά ιστάμενα στελέχη χρηματιστηριακών επιχειρήσεων. Στην εξέλιξη της όλης υπόθεσης εμπλέκονταν και εποπτικές αρχές και αναδεικνύονται τεράστιες ευθύνες τους.

Κεντρικοί πρωταγωνιστές του εγκλήματος, αναφέρεται στην πρόταση, φέρονται να είναι ξένη εταιρία με προνομιακές σχέσεις με την τότε κυβέρνηση, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών -η λεγόμενη παρέα του Λονδίνου- που επίσης έχουν στενή σχέση με τη Νέα Δημοκρατία.

Οι προτείνοντες βουλευτές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε εξ αρχής να μεταθέσει τις ευθύνες της σε «ανίδεες διοικήσεις ταμείων» ή σε «άπληστες χρηματιστηριακές εταιρίες» με σκοπό της συγκάλυψη της υπόθεσης, με αποκορύφωμα την περιφρόνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας με τη μη κατάθεση στη Βουλή των πλήρων συμβάσεων όλων των ομολόγων, αλλά και των σχετικών εγγράφων.

Επίσης, προστίθεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να συγκαλύψει με νόμο τη ζημιά που είχαν υποστεί ορισμένα ταμεία μεταθέτοντας τη ζημία στους φορολογούμενους, αντί να αναζητηθούν και αποδοθούν πολιτικές, διοικητικές και ποινικές ευθύνες.

Κατά την πρόταση, στο ίδιο σχέδιο εντάσσεται και η συμπεριφορά οργανισμών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα που επένδυσαν και σε δομημένα ομόλογα υψηλού κινδύνου, τα οποία εκδόθηκαν ειδικά γι' αυτούς που απέδωσαν τεράστιες προμήθειες σε τρίτους.

Συμπληρώνεται ότι δεν υπήρξε άμεση και αποτελεσματική δικαστική διερεύνηση, ούτε αξιοποιήθηκαν σχετικά πορίσματα που είχαν εκδοθεί και διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη από τον τότε πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Γιώργο Ζορμπά, γεγονός που γεννά υπόνοιες για τυχόν ανοίκειες κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Κατόπιν αυτού, η πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θέτει δεκατέσσερα ζητήματα προς διερεύνηση:

  • 1.Τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνητικών παραγόντων της περιόδου 2004-2007 που σχεδίασαν, υλοποίησαν ή ανέχτηκαν το σκάνδαλο των ομολόγων.
  • 2.Γιατί η Κυβέρνηση της ΝΔ προώθησε στα Ασφαλιστικά Ταμεία ομόλογα υψηλού κινδύνου και εγκατέλειψε την πολιτική των σταθερών και εγγυημένων αποδόσεων;
  • 3.Γιατί η έκδοση των "αμαρτωλών" ομολόγων έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες;
  • 4.Γιατί, με ποιους και πώς έγινε η διακίνηση των δομημένων ομολόγων πριν ακόμη αυτά εκδοθούν;
  • 5.Πόσα από τα συγκεκριμένα ομόλογα απορροφήθηκαν από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και πόσα από άλλους φορείς και ποιους;
  • 6.Γιατί η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν δημοσιοποίησε τους ακριβείς όρους έκδοσης όλων των σχετικών συμβάσεων που αφορούν δομημένα ομόλογα;
  • 7.Γιατί αδρανοποιήθηκε ο νομίμως προβλεπόμενος έλεγχος από την Τράπεζα της
  • Ελλάδος;
  • 8.Πώς και γιατί την 6.7.2005 οι διοικήσεις οκτώ (8) Ασφαλιστικών Ταμείων και την επομένη (7.7.2005) ακόμη πέντε (5) Διοικήσεις αποφάσισαν ταυτοχρόνως να "σπάσουν" ομόλογα σταθερής απόδοσης και να επενδύσουν σε δομημένα ομόλογα υψηλού ρίσκου;
  • 9.Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία αγόρασαν, από τις αρχές του 2005 μέχρι σήμερα, σύνθετα δομημένα ομόλογα, σε ποια τιμή, σε ποιες ημερομηνίες, μέσα από ποιες διαδικασίες και ποιο είναι το ποσόν των προμηθειών που έχουν καταβληθεί, από κάθε Ταμείο για κάθε συναλλαγή χωριστά; Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία εκποίησαν, την ίδια περίοδο, ομόλογα σταθερής απόδοσης;
  • 10.Ποιες χρηματιστηριακές εταιρείες, τράπεζες ή επενδυτικοί οργανισμοί του εσωτερικού ή του εξωτερικού, συνέπραξαν για την αγορά των σύνθετων δομημένων ομολόγων και με ποια διαδικασία επιλέχτηκαν από τις διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων;
  • 11.Ποια Ασφαλιστικά Ταμεία συνήψαν δάνεια, με Ελληνικές και ξένες Τράπεζες, με ποιους όρους και μέσα από ποιες διαδικασίες;
  • 12.Ποιοι δημόσιοι οργανισμοί αγόρασαν την ίδια περίο δο ή απέκτησαν με οποιονδήποτε τρόπο, δομημένα ομόλογα;
  • 13.Πού βρίσκονται σήμερα οι τεράστιες και παράνομες προμήθειες τις οποίες φέρεται ότι καρπώθηκαν - χρησιμοποιώντας ακόμα και βαλίτσες - οι διάφοροι ενδιάμεσοι;
  • 14.Γιατί δεν αναζητήθηκαν ευθύνες και η αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη το Δημόσιο από εκείνους που με παράνομες πράξεις ή παραλείψεις συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο στο σκάνδαλο των ομολόγων;


ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS

Η δεύτερη πρόταση για τη διερεύνηση της υπόθεσης Ζίμενς αναφέρει ότι οι σοβαρές αποκαλύψεις για παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας σε διάφορες χώρες, όπως και στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με καταγγελίες για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, διοχέτευση πολιτικού χρήματος σε κομματικά ταμεία και δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων και υπηρεσιακών παραγόντων πλήττουν το πολιτικό σύστημα.

Και για την υπόθεση αυτή, οι υπογράφοντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι δεν υπήρξε άμεση και αποτελεσματική δικαστική διερεύνηση, ενώ εγείρονται υπόνοιες για κυβερνητικές παρεμβάσεις, ενώ δόθηκε η δυνατότητα σε πρόσωπα-κλειδιά να διαφύγουν στο εξωτερικό και πέραν αυτού απετράπη με επιλεκτικές διαρροές η έρευνα για την περίοδο μετά το 2004.

Κατά την πρόταση, η πορεία των ερευνών για την υπόθεση χειραγωγήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με σκοπό να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για το δικό της πολιτικό χώρο. Ήδη, συμπληρώνεται, τους τελευταίους μήνες αναζητούνται ευθύνες του ανακριτή της υπόθεσης για τον τρόπο που την χειρίστηκε.

  • «Δεν είναι εξάλλου τυχαίο», σημειώνεται στην πρόταση «ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, μόλις πληροφορήθηκε ότι ερευνούσε ύποπτους λογαριασμούς».
Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται στην πρόταση, η υπόθεση που επιχείρησε να συγκαλύψει η προηγούμενη κυβέρνηση πρέπει να διερευνηθεί στο σύνολό της και σε βάθος χρόνου για να φωτιστούν όλες οι πτυχές και να καταλογιστούν οι πολιτικές ευθύνες σε όλους όσοι ενέχονται ή συνήργησαν με οποιοδήποτε τρόπο, τόσο στις παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας, όσο και στην επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών για την μετά το 2004 περίοδο.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
Η τρίτη και τελευταία πρόταση αφορά στην υπόθεση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, κυρίως της περιόδου 1998-2008, «που απασχόλησε την κοινή γνώμη εξαιτίας ακραίων συμπεριφορών και πρακτικών που επέδειξαν και μεταχειρίστηκαν επαγγελματίες της χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας και εξαιτίας των οποίων πολλοί μικροεπενδυτές υπέστησαν οικονομικές ζημιές από την άνοδο και πτώση των μετοχών που αγόρασαν και μεταπώλησαν υπό το κράτος ευφορίας ή του πανικού που δημιουργήθηκε και τροφοδοτήθηκε από τους κερδοσκόπους».

Στην πρόταση αναφέρεται ότι με πτυχές της υπόθεσης έχει ασχοληθεί και ασχολείται η Δικαιοσύνη, αλλά κρίνεται επιβεβλημένη και έρευνα από τη Βουλή για τον τυχόν εντοπισμό ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση. Ταυτόχρονα ζητείται να αποκαλυφθούν οι αδυναμίες και τα κενά του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου και της λειτουργίας των εποπτικών και ελεγκτικών αρχών.
 (Δεν κατάλαβα θα καλέσουν τον Σημίτη, τον Γιάννο; Ως τι; Ως κατηγορούμενους, ως μάρυρες;)
Η διαδικασία σύστασης των εξεταστικών επιτροπών

Σύμφωνα με το άρθρο 144 του Κανονισμού της Βουλής, οι τρεις προτάσεις θα εγγραφούν στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης κοινοβουλευτικού ελέγχου, προφανώς μετά την επανάληψη των εργασιών της Βουλής τον Ιανουάριο. Προκειμένου να αποφασιστεί η συγκρότηση των επιτροπών απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 120 θετικές ψήφους.

Με την ίδια απόφαση θα ορίζεται ο αριθμός των μελών των επιτροπών και η προθεσμία υποβολής των σχετικών πορισμάτων. Οι εξεταστικές επιτροπές έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=305420&dt=18/12/2009 
==========
Μεταγεννέστερη εγγραφή!
===========


Εξαφάνισαν ντοκουμέντα για τις μίζες
Πόρισμα-κόλαφος από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με το οποίο καταλογίζονται βαριές ποινικές ευθύνες στον Νικ. Ζαγοριανό
Της Ιωαννας Μανδρου
Μείζονος σημασίας ζητήματα για τη δικαστική και πολιτική διαχείριση του σκανδάλου της Siemens προκύπτουν από το πόρισμα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με το οποίο καταλογίζονται βαριές ποινικές ευθύνες στον έως πρότινος ανακριτή της υπόθεσης κ. Νικ. Ζαγοριανό.
Στο πόρισμα, που διενήργησε πολύπειρος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ευθέως γίνεται λόγος για λαθροχειρίες και εξαφάνιση εγγράφων από τα πειστήρια για τις μίζες και τα «μαύρα ταμεία» που αφορούσαν και πολιτικά πρόσωπα(!) ενώ δίχως περιστροφές η δικαστική έρευνα που έγινε από την ελληνική Δικαιοσύνη για το μεγαλύτερο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο χαρακτηρίζεται «διαβλητή και αναξιόπιστη»...
Στο πόρισμα-κόλαφο για τον τρόπο που διενεργήθηκε στη χώρα μας η έρευνα για τα «μαύρα ταμεία» περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία που θεμελιώνουν το συμπέρασμα της Εισαγγελίας του Α.Π. για διαβλητή και αναξιόπιστη ανάκριση, ενώ καταγράφονται μεθοδεύσεις επί μεθοδεύσεων για να παραγραφούν συγκεκριμένες ευθύνες κυβερνητικών αξιωματούχων και μετά το 2004.
Το πόρισμα υπήρξε αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας που διενεργήθηκε από τον αρχαιότερο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αν. Κανελλόπουλο -το περιεχόμενό του αποκαλύπτει σήμερα η «Κ»- ο οποίος αναζήτησε και εντόπισε βαρύτατες ποινικές ευθύνες στον ανακριτή που είχε αναλάβει το έργο να εντοπίσει και να ελέγξει τους αποδέκτες εκατομμυρίων που διοχετεύθηκαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens σε πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους.
Μεθοδεύσεις
Κι ενώ η έρευνα ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι με άξονα να ελεγχθεί ο ανακριτής της υπόθεσης κ. Νικ. Ζαγοριανός, για το πώς οργάνωσε την έρευνα για το σκάνδαλο της Siemens και πώς «μεταχειρίστηκε» κατηγορουμένους, τελικά ήρθε στην επιφάνεια ένα νέο σκάνδαλο μεθόδευσης και συγκάλυψης του υπό διερεύνηση σκανδάλου. Κι αυτή τη φορά με την ενεργό συνέργεια και συμμετοχή και της δικαστικής αρχής.
Τα δεδομένα του πορίσματος ενόψει και της σύστασης εξεταστικής επιτροπής από τη Βουλή για τα «μαύρα ταμεία», αλλά και τη δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο που έχει πια αναλάβει εφέτης ανακριτής, οδηγούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανωτάτων δικαστικών παραγόντων, σε δυνατότητα διερεύνησης (έστω και τώρα) ευθυνών για πολιτικά πρόσωπα.
Ο φάκελος της Siemens με τα «μαύρα ταμεία», που ανοίγει εκ νέου σηματοδοτώντας ραγδαίες εξελίξεις, τοποθετεί στο «κάδρο» των υπευθύνων και νέα πρόσωπα, από τον χώρο της πολιτικής και της Δικαιοσύνης, καθώς υπάρχουν απτά στοιχεία από τις έως τώρα έρευνες ότι υπήρξε οργανωμένο και μεθοδευμένο σχέδιο συγκάλυψης του σκανδάλου της Siemens. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται ένα προς ένα στο πόρισμα για τις ευθύνες του ανακριτή Ζαγοριανού.
Ας δούμε τι περιλαμβάνεται στο 23σέλιδο πόρισμα του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού.
Στο επίκεντρο είναι το συμπέρασμα ότι ο ίδιος ο ανακριτής της υπόθεσης, κ. Νικ. Ζαγοριανός, άφησε το πεδίο ελεύθερο σε ενεχόμενους του σκανδάλου και σε αποδέκτες πολιτικού μαύρου χρήματος να εξαφανίσουν στοιχεία και ντοκουμέντα.
Οπως αναφέρεται, όταν ο κ. Ζαγοριανός πήγε στα γραφεία της Siemens πραγματοποιώντας τον Φεβρουάριο του 2009 αιφνίδια έφοδο προχώρησε σε κατάσχεση 150 φακέλων με ντοκουμέντα.
Ομως -κι αυτό είναι πρωτοφανές- δεν συνέταξε ούτε έκθεση κατάσχεσης ούτε και κατέγραψε ένα προς ένα τα ευρήματα! Με αποτέλεσμα ουδείς σήμερα να γνωρίζει μετά βεβαιότητας ποια ήταν τα ντοκουμέντα που κατασχέθηκαν και ποιους αφορούσαν…
«Ενεργώντας τοιουτοτρόπως», αναφέρεται στο πόρισμα, «ο ανακριτής έβλαψε το δημόσιο συμφέρον διότι κατέστησε την ανάκριση διαβλητή και αναξιόπιστη προβαίνοντας στην κατάσχεση 150 φακέλων στα γραφεία της Siemens, που περιείχαν διάφορα έγγραφα, χωρίς να τα καταγράψει, προσδιορίζοντας την ταυτότητα αυτών…».
Πειστήρια
Και σαν να μην έφθανε το πρωτοφανές, να κατασχεθούν πειστήρια για μίζες δίχως να καταγραφούν, οι μεθοδεύσεις που ακολούθησαν με σωρεία πράξεων και παραλείψεων είχαν αποτέλεσμα να συγκαλυφθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι του σκανδάλου και οι αποδέκτες του μαύρου πολιτικού χρήματος, καθώς καμιά ανακριτική ενέργεια δεν άγγιξε την ουσία της υπόθεσης. Αντίθετα, όπως περιγράφεται στο πόρισμα, όλες οι ενέργειες συνέτειναν στη συγκάλυψη και στη δημιουργία προϋποθέσεων για να επέλθει παραγραφή για πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους με έμφαση μίζες που προκύπτει ότι δόθηκαν και μετά το 2004…
Το σχέδιο της συγκάλυψης μελετημένο «βήμα προς βήμα» κορυφώθηκε με τη διαφυγή του Μιχάλη Χριστοφοράκου στο εξωτερικό και εν συνεχεία ολοκληρώθηκε «με ενέργειες της Δικαιοσύνης» -προκύπτει από το πόρισμα- καθώς και τα τρία εντάλματα που εστάλησαν στις γερμανικές αρχές για την έκδοσή του, ήταν έτσι διατυπωμένα και θεμελιωμένα ώστε να πέσουν στο κενό!
Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία ώστε να επέλθει παραγραφή και λήθη για τους αποδέκτες -κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους- για μετά το 2004.
«Ο ανακριτής», αναφέρει το πόρισμα, «από πρόθεση και επιλεκτικά δεν περιέλαβε, αν και είχε στη δικογραφία πληθώρα στοιχείων, στα ευρωπαϊκά εντάλματα -τρία τον αριθμό- που απέστειλε στις γερμανικές αρχές, αίτημα και για κακουργηματικές πράξεις στο διάστημα 2004-2007».
Αποτελέσμα; Ο Μιχ. Χριστοφοράκος να μην εκδοθεί καθώς κρίθηκε ότι τα αδικήματά του μέχρι το 2003 είχαν παραγραφεί. Κι επιπλέον η γερμανική Δικαιοσύνη, με πρωτοβουλία του φυγόδικου Χριστοφοράκου, να κρίνει τη σοβαρότατη πτυχή του σκανδάλου μετά το 2004, αφαιρώντας -λόγω δεδικασμένου- οριστικά και αμετάκλητα τη δυνατότητα από την ελληνική Δικαιοσύνη να αναζητήσει και να βρει τους αποδέκτες για μίζες εκατ. ευρώ σε σχέση με τη σύμβαση του C4Ι.
«Την παράβαση αυτή», σημειώνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τέλεσε ο ανακριτής βλάπτοντας τα έννομα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου και για να ωφελήσει τον Μιχ. Χριστοφοράκο πολλαπλώς και κυρίως με το να μη λογοδοτήσει εκδιδόμενος στη χώρα ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης για παράνομες και κακουργηματικές πράξεις -δωροδοκίες και λοιπά- για το διάστημα 2004-2007».
Η ταφόπλακα της παραγραφής για μετά το 2004 έπεσε, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, με την απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου, να κρίνει τις μίζες και τις εκροές μαύρου χρήματος μετά το 2004, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης ενός έτους στον Μιχ. Χριστοφοράκο και επιρρίπτοντας ευθύνες αποδοχής μαύρου χρήματος στον (εκλιπόντα) Γιάννη Βαρθολομαίο για τη Ν.Δ. και τον Κώστα Γείτονα για το ΠΑΣΟΚ.
Ξανανοίγει
Το πόρισμα Κανελλόπουλου, που θα αποτελέσει τη βάση στην οποία θα στηριχθεί το άνοιγμα εκ νέου του φακέλου της Siemens, ήδη βρίσκεται στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, καθώς στις 7 Ιανουαρίου συγκαλείται η Ολομέλεια του Εφετείου για να ορίσει εφέτη ανακριτή που θα αναλάβει να διερευνήσει ποιοι και πώς οργάνωσαν τη συγκάλυψη του μεγαλύτερου πολιτικοοικονομικού σκανδάλου. Η κλιμάκωση των δικαστικών ερευνών που βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο αναμένεται να προσφέρει πολύτιμα στοιχεία στην υπό σύσταση εξεταστική επιτροπή που αρχίζει κι αυτή έργο με τον νέο χρόνο.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100022_20/12/2009_384309 
=================
Μεταγεννέστερη εγγραφή 5/3/2010
.Αλλά τα ΜΜ”Ε” μιλούν για τη Τζούλια.
Δείτε πως δικαιώνεται η “εμμονή” Καμμένου τις προηγούμενες ημέρες και σε λίγο, θα δημοσιεύσουμε ολόκληρη την στιχομυθία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Καμμένος έχει το λόγο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, θα είμαι αρκετά σύντομος.
Ήθελα να σας ρωτήσω κατ’ αρχήν στο πλαίσιο της εξέτασης του κατηγορούμενο Χριστοφοράκου, κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής, με ποιον συνήγορο ήλθε ο κ. Χριστοφοράκος; Θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Ήταν στην αρχή ο κ. Γιαννίδης νομίζω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ.
Ο κ. Βουρλούμης, ο Πρόεδρος του Ο.Τ.Ε., θυμάστε με ποιον συνήγορο προσήλθε;
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Κατ’ αρχήν, δεν προσήλθε ο κ. Βουρλούμης.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν κατέθεσε καν ως μάρτυρας;
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Όχι. Είχαμε ζητήσει. Είχε έλθει κάποιο διευθυντικό στέλεχος με τη μεσολάβηση του κ. Πασσιά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Ήταν απασχολημένος –λέει- ο  Βουρλούμης, δεν μπορούσε να έλθει. Κάτι τέτοιο μου έλεγε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Βουρλούμης δηλαδή ουσιαστικά, παρότι εκλήθη, …
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Δεν ήρθε καθόλου.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …αρνήθηκε να έρθει.
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Σας λέω ότι προσεφέρετο να βοηθήσει και να μεσολαβήσει για όλες τις καταθέσεις που ενδεχομένως θα παίρναμε από τον Ο.Τ.Ε. ο κ. Πασσιάς και μου έλεγε ότι είναι απασχολημένος, ότι είναι στο εξωτερικό κ.λπ. και τον ρώτησα «ποιος επιτέλους θα έλθει να καταθέσει;»
Είχε έλθει κάποιο διευθυντικό στέλεχος μετά από αυτόν…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας γνωστοποίησε ο Νομικός Σύμβουλος του Ο.Τ.Ε. ότι ο κύριος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Βουρλούμης εδιώκετο για απιστία σε βάρος του Ο.Τ.Ε. και για εμπλοκή του στην υπόθεση «Γερμανός»;
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Όχι, δεν με ενημέρωσε, αλλά εγώ το είχα μάθει στην πορεία.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μήπως ξέρετε στην κα. Τουλουπάκη με ποιον συνήγορο πήγε;
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θεωρείτε ότι είναι τυχαίο το ότι ο κ. Βουρλούμης στην κα. Τουλουπάκη, την Ανακρίτρια, προσήλθε με τον ίδιο δικηγόρο που προσήλθε ο κ. Χριστοφοράκος;
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Ε, τώρα, εντάξει. Δεν μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό το πράγμα, το αν είναι τυχαίο ή όχι. Αυτές είναι κρίσεις. Μπορεί να είναι κάτι τυχαίο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς, μπορεί να είναι τυχαίο γεγονός.
Γνωρίζετε μήπως το ερώτημα που έγινε από την κα. Σιούτη προς την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων για τον έλεγχο της Debevoise στη SIEMENS τι τύχη είχε;
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γνωρίζετε ποιος πήρε ως εισηγητής από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων για να χειριστεί το θέμα της ερώτησης;
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Δεν ξέρω καθόλου το θέμα, όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι κατά τύχη πάλι –κατά διαβολική τύχη- είναι ο κ. Γιαννίδης.
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Δεν…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Συμπτώσεις, διαβολικές ίσως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γνωρίζετε μήπως κατά σύμπτωση εάν κάποιοι δικηγόροι πήραν από τα «μαύρα» ταμεία της SIEMENS, από τον κ. Γεωργίου, εμβάσματα των 50.000 δολαρίων –και αυτά τα συγκεκριμένα ποσά ζητήσατε εσείς προσωπικά να ανοίξουν οι λογαριασμοί- γνωρίζετε αν αυτά ανήκουν σε κάποιους δικηγόρους ή αν προκύπτει από την δικογραφία σε ποιους δικηγόρους είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Υπάρχει μέσα στο ανακριτικό υλικό. Δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ. Υπάρχει η απάντηση μέσα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Υπάρχει στο αποδεικτικό υλικό.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχει ταυτοποιηθεί δηλαδή το πρόσωπο του δικηγόρου;
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Βεβαίως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν μπορείτε να μας πείτε αν ήταν ο κ. Γιαννίδης;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πώς δεν μπορεί!
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Νομίζω ότι θα το διαβάσετε. Δεν χρειάζεται. Μην με βάζετε…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Είναι μέσα. Προκύπτει άμεσα. Αλλά νομίζω ότι ήταν σαν πληρωμές από πελάτη.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, στο σημείο αυτό θεωρώ ότι πλέον η εμπλοκή του δικηγόρου Καθηγητού Γιαννίδη είναι πολύ σοβαρή στην υπόθεση που διερευνούμε.
Ο κ. Γιαννίδης εμφανίζεται τυχαίως ως δικηγόρος του κατηγορούμενο Χριστοφοράκου, εμφανίζεται τυχαίως ως δικηγόρος του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ο.Τ.Ε. Βουρλούμη, εμφανίζεται τυχαίως ως πιθανός αποδέκτης εμβασμάτων από τα «μαύρα» ταμεία της SIEMENS και συγκεκριμένα του κ. Γεωργίου, χρήματα τα οποία προέρχονται από ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Εντελώς τυχαίως πιθανολογώ ότι είναι εκείνος που εντελώς τυχαίως πάλι χρεώθηκε την απάντηση εκ μέρους της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων και επειδή μπορεί να βρούμε και άλλα τυχαία συμβάντα ζητώ άμεσα και μετά από την κατάθεση του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του Ο.Τ.Ε. κ. Βουρλούμη να καταθέσει ο δικηγόρος κ. Γιαννίδης, Καθηγητής της Νομικής Σχολής, υπεύθυνος για την πτυχιακή εργασία δικαστών που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, όπως διορίστηκε από την Κυβέρνηση πριν από λίγο καιρό.
Κύριε μάρτυς, θέλω να σας ρωτήσω για το θέμα της ρήτρας κοστολόγησης της Σύμβασης «8002». Από την ερώτηση την οποία ξέρω ότι κάνατε προς τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος πήρατε την απάντηση ότι η ρήτρα της κοστολόγησης ενεργοποιήθηκε;
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Νομίζω ότι ήταν αρνητική η απάντηση.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ότι δεν ενεργοποιήθηκε.
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Ότι δεν ενεργοποιήθηκε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και σε αυτό το σημείο, κύριε Πρόεδρε, θέλω να δηλώσω προς την Επιτροπή ότι όπως προκύπτει και από τη δικογραφία και από την κατάθεση του Νομικού Συμβούλου του κ. Πασσιά, αλλά και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μπαράτση, ο μάρτυρας που κατέθεσε ανωμοτί, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Τ.Ε. κ. Βουρλούμης διέπραξε το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης ενώπιον της Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής.
Ζητώ άμεσα να επιληφθεί ο υπεύθυνος Εισαγγελέας Υπηρεσίας με παραπεμπτικό που σήμερα η Επιτροπή θα στείλει προς την Εισαγγελία. Τα πράγματα πλέον πρέπει να πάρουν έναν δρόμο.
Κύριε μάρτυς, ήθελα να σας ρωτήσω σε σχέση με τον κατηγορούμενο Καραβέλα, αν μπορείτε να μου το πείτε λόγω της ιδιότητός σας ως διενεργών την προκαταρκτική, το εξής:
Υπήρξαν διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με πράξεις της δικαιοσύνης που στην πρώτη σελίδα έγραφαν «Παιδομάζωμα» κ.ο.κ. Γνωρίζετε αν μέλη της οικογένειας Καραβέλα και συγκεκριμένα τα παιδιά του κ. Καραβέλα ήταν δικαιούχοι σε ίδρυμα, το οποίο ιδρύθηκε με χρήματα από τα «μαύρα» ταμεία της SIEMENS για ποσά άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Είναι ανακριτικό υλικό. Έτσι;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι ανακριτικό υλικό και αν θέλετε, μπορούμε να σας προστατεύσουμε και να χαρακτηριστεί ως απόρρητο από τον Πρόεδρο της Επιτροπής –και με τη συμφωνία των μελών της Επιτροπής- και να μη βγει προς τη δημοσιότητα. Όμως, θα μας βοηθήσει αρκετά για τη διενέργεια της έρευνάς μας κατά πόσο δηλαδή η δικαιοσύνη κρατούσε δυο μέτρα και δυο σταθμά απέναντι στους κατηγορουμένους.
Κύριε Πρόεδρε, αν συμφωνείτε και αν συμφωνούν και οι συνάδελφοι της Επιτροπής…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να ακούσουμε την απάντηση.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, αλλά αν θέλει ο κύριος μάρτυς, επειδή έχει ορκιστεί και επειδή δεσμεύεται από τον Κώδικα περί Δικαστών και από την Ποινική Δικονομία, να μας το καταθέσει αυτό όχι όμως με την έννοια ότι το καταθέτει ενόρκως και όχι με την έννοια ότι θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή εναντίον του.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υπάρχει κάποια αντίρρηση από τους συναδέλφους;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Όχι, καμία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ωραία, η συγκεκριμένη απάντηση να μη συμπεριληφθεί στα Πρακτικά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η συγκεκριμένη δεν θα περιληφθεί στα προς δημοσίευση Πρακτικά και παράλληλα δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ποτέ εις βάρος του μάρτυρα για το κώλυμα, το οποίο έχει με την ιδιότητά του ως Ανακριτής και διενεργών τη συγκεκριμένη προανακριτική πράξη.
Η ερώτηση είναι αν τα παιδιά Καραβέλα, τα οποία κατηγορήθηκε ότι συνελήφθησαν από τη δικαιοσύνη λόγω του ότι ήταν μέλη της οικογενείας και ο πατέρας τους διέφυγε, για να δείξουμε ότι κάτι κάνουμε, είναι ή φέρεται να είναι δικαιούχοι από τα «μαύρα» ταμεία της SIEMENS σε ίδρυμα, το οποίο ο πατέρας τους ίδρυσε και αν ήταν ενήλικοι εκείνη την εποχή.
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Είναι ανακριτικό υλικό. Δεν θα απαντήσω. Υπάρχουν μέσα οι απαντήσεις στο αποδεικτικό υλικό. Δεν θέλω να πάρω θέση.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς. Εγώ, κύριε Πρόεδρε, σέβομαι τη δήλωση του μάρτυρα. Όμως, θέλω να πω και αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη ότι κατά πληροφορίες η οικογένεια Καραβέλα, τα παιδιά του κ. Καραβέλα φέρονται εμπλεκόμενα στην ίδρυση ιδρύματος εκ μέρους του πατρός τους και ήταν ενήλικοι την περίοδο εκείνη, κατά την οποία η δικαιοσύνη ζήτησε την προφυλάκισή τους.
(DP)
(GK)
Να διερευνηθεί αυτός ο τομέας, διότι είδαμε ότι και από τη μεριά του συνηγόρου του κ. Καραβέλα, του κ. Μαρκουλάκου, είχαμε μία σφοδρή επίθεση και κατά της δικαιοσύνης, αλλά και κατά της πολιτικής τότε ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Κύριε μάρτυς, η προτελευταία ερώτηση, που θέλω να σας κάνω, είναι σε σχέση με τις δικογραφίες, οι οποίες είχαν ανοιχθεί στο παρελθόν για τις υποθέσεις του Ο.Τ.Ε. Αναφέρομαι: Στη δικογραφία της δίωξης Ζορμπά όπου υπήρχε ουσιαστικά η αποδοχή της δωροληψίας εκ μέρους του μέλους του Ο.Τ.Ε., του κ. Ριζά, ο οποίος αθωώθηκε λόγω παραγραφής του αδικήματος, στη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά τη δίωξη του εισαγγελέα Παπαγγελόπουλου για ερώτηση, την οποία είχα καταθέσει εγώ στη Βουλή και είχε ξεκινήσει προανάκριση με εντολή του Προϊσταμένου του κ. Σακελλάκου σχετικά με τον 709 τροφοδότη λογαριασμό του ιδιοκτήτη της εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΟΜ, του κ. Κόκκαλη και για τα χρήματα, τα οποία είχαν δοθεί από τη SIEMENS –σε άλλο ερώτημα το οποίο συμπεριλήφθη από τη SIEMENS και μιλούσαμε τότε για 6 εκατομμύρια δολάρια- σε πρώην Υπουργό, στον κ. Μαντέλη –του οποίου πλέον άνοιξαν οι λογαριασμοί και γνωρίζουμε ότι υπήρχαν- σε πρώην Δήμαρχο των βορείων προαστίων και στελέχη του Ο.Τ.Ε.
Είχατε δικαίωμα να λάβετε γνώση αυτών των δικογραφιών και να τις συνδυάσετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Όχι, δεν είχα λάβει γνώση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, κύριε μάρτυς, σχετικά με τις προδιαγραφές του συστήματος C4I και σε σχέση όχι με το μέρος εκείνο της δικογραφίας, που έλεγε ότι θα δοθούν χρήματα σε τέσσερα Υπουργεία –διότι αυτό το απαντήσατε στους προηγούμενους συναδέλφους- αλλά για το θέμα της κατάθεσης του ποσού των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ προς την εταιρεία του κ. Τρεπεκλή, που νομίζω ότι τον εξετάσατε: Αν εξετάσατε τη πορεία των χρημάτων αυτών και αν εξετάσατε τη πιθανότητα τα χρήματα αυτά να μην ελήφθησαν ως πληρωμή υπηρεσιών, αλλά ως χρήμα πολιτικό, το οποίο εν συνεχεία πιθανώς διενεμήθη από το συγκεκριμένο επιχειρηματία και για τη συγκεκριμένη επιχείρηση προς πολιτικά πρόσωπα, για την ανάληψη της δουλειάς, όπως περιγράφει η δικογραφία της SIEMENS.
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Είναι στοιχείο του ανακριτικού υλικού. Υπάρχουν μέσα και οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις, που είχα κάνει στον κ. Τρεπεκλή και θα δείτε από τις ερωτήσεις και απαντήσεις που ακριβώς στόχευαν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν υπάρχει όμως, κύριε μάρτυς, θέμα εμπλοκής πολιτικού προσώπου…
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Θέμα εμπλοκής πολιτικού προσώπου συγκεκριμένο, όχι, βεβαίως, δεν απαντήθηκε. Θα το είχαμε στείλει…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το εκατομμύριο, το οποίο ομολόγησε ο κ. Τσουκάτος ότι εισέπραξε για λογαριασμό του ΠΑ.ΣΟ.Κ –όπως ο ίδιος λέει, το ΠΑ.ΣΟ.Κ το αρνείται- δεν είναι στοιχείο πολιτικό που θα έπρεπε να έχει έλθει αμελλητί στη Βουλή;
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Κατ’ αρχήν, μιλάμε για πράξη –αν θεωρηθεί ότι πιστεύουμε τον κ. Τσουκάτο, γιατί άλλα έλεγε ο κ. Τσουκάτος και άλλα έλεγαν τα μέλη-…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχει ομολογήσει όμως, ο κ. Τσουκάτος.
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Έχει ομολογήσει ότι τα πήρα για να τα δώσω –λέει- …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε πολιτικό κόμμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Πότε έγινε αυτό όμως, θυμάστε; Νομίζω χρονικά δεν υπήρχε θέμα, γιατί είχε εξαλειφθεί το αξιόποινο. Δηλαδή, δεν μπορούσε να σταλεί τώρα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν –αν θυμάμαι καλά- πριν το τέλος της δικής σας προκαταρκτικής, η δημόσια ομολογία του.
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Η δημόσια ομολογία. Αλλά η πράξη ήταν πολύ παρελθόντων ετών. Δηλαδή, αν είχε πάρει τα λεφτά κ.λπ., ήταν πολύ παλιά. Δηλαδή, είχαν περάσει οι σύνοδοι της Βουλής και δεν υπήρχε θέμα να σταλεί. Είχε εξαλειφθεί το αξιόποινο. Ακόμα και να θεωρούσαμε, δηλαδή, ότι το πήραν κάποια πολιτικά πρόσωπα ή χρηματίστηκε ένα κόμμα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, όμως, ασχέτως της παραγραφής, το αδίκημα το οποίο αναφέρεται σε πολιτικό πρόσωπο, κατά το Σύνταγμα αμελλητί…
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Σε ποιο πολιτικό πρόσωπο;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στον κ. Τσουκάτο. Ο κ. Τσουκάτος ήταν Βουλευτής…
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Ο κ. Τσουκάτος…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Τσουκάτος ήταν διευθυντής του γραφείου….
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Δεν ήταν Υπουργός.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού.
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Δεν ήταν Βουλευτής, νομίζω, τότε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …και Βουλευτής Επικρατείας εν συνεχεία.
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Στη συνέχεια, όχι τότε, όμως, που τελέστηκε η πράξη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κατά τη διάρκεια που φέρεται ότι τελέσθηκε η πράξη…
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Δεν το θυμάμαι καλά, αν ήταν Βουλευτής τότε. Νομίζω ότι δεν ήταν…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, εδώ –για να μιλήσουμε ανοιχτά- το θέμα Τσουκάτου δεν θεωρείται ότι ήταν θέμα εμπλοκής πολιτικού προσώπου ακόμα και όταν ο ίδιος κατέθεσε ότι παρέλαβε τα χρήματα αυτά για λογαριασμό κόμματος.
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Χρηματοδότηση κόμματος θεωρείται, δηλαδή, που έγινε τότε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, είναι εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Ακόμα και να το βάλουμε στο σημείο που το τοποθετείτε εσείς τώρα ήταν εμπλοκή πολιτικών προσώπων…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κατά την έννοια του νόμου, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Κατ’ αρχήν, στη χρηματοδότηση κόμματος παίρνουμε το χρόνο τελέσεως. Έχει εξαλειφθεί τα αξιόποινο; Όταν έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο η άποψη είναι ότι ουσιαστικά αρχειοθετείται μια τέτοια υπόθεση. Δεν έρχεται καν στη Βουλή. Επιστημονική άποψη…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, θα σας θυμίσω ότι για την ίδια υπόθεση υπήρχε η οδηγία του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του κ. Λινού και μάλιστα υπήρχε και παραπομπή σε πειθαρχικό ενός αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου γιατί, παρότι υπήρχε θέμα εμπλοκής πολιτικού προσώπου, δεν έστειλε το φάκελο στη Βουλή…
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Παρόλο που είχε παραγραφεί;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Παρόλο που είχε παραγραφεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Εντάξει, υπήρχε αυτή η άποψη, αλλά απ’ ό,τι θυμάστε την εποχή που εγώ ερευνούσα όλες αυτές τις υποθέσεις και αυτή που ήταν τώρα, ο κ. Σανιδάς δεν είχε την ίδια άποψη…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Σανιδάς δεν είχε την ίδια άποψη.
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Όχι. Δηλαδή, θεωρούσε αφού έχει παραγραφεί θα πρέπει να τεθεί στο αρχείο. Δηλαδή, δεν μπορεί να στέλνουμε στη Βουλή υποθέσεις οι οποίες ουσιαστικά δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω ερεύνης και θα πάει στο αρχείο. Με αυτή την έννοια…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι θα πρέπει να γραφεί στα Πρακτικά η διάταξη του Συντάγματος, η οποία ισχύει για το σύνολο των πολιτικών προσώπων που πιθανώς κατηγορούνται, που λέει ότι ένα πολιτικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως της παραγραφής αδικήματος, έχει δικαίωμα ο ίδιος να ζητήσει τη σύσταση ειδικής επιτροπής να δικαστεί, προκειμένου να αθωωθεί ή να καταδικαστεί, για να μπορέσει να μην μείνει με το στίγμα στην ιστορία.
Και αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να το τονίσουμε ιδιαίτερα και έχει άμεση σχέση με τη νομική ερμηνεία του να μην θεωρείται ότι είναι υποχρεωτικό η δικαιοσύνη να στείλει φάκελο στη Βουλή για εμπλοκή πιθανή πολιτικού προσώπου, γιατί το ίδιο που συμβαίνει για τον κ. Τσουκάτο, συμβαίνει τουλάχιστον και για την υπόθεση του Υπουργού Μαντέλη, διότι και αυτή η πράξη κατά το ελληνικό δίκαιο φέρεται παραγεγραμμένη.
Δεν δίνεται όμως, πρώτον, η δυνατότητα, εάν εκείνοι το επιθυμούν, να απολογηθούν και να δοθούν λευκοί στην κοινωνία και δεύτερον –που το θέτω ως ερώτημα στον κύριο μάρτυρα με την έννοια του νομικού επιστήμονα και όχι με την έννοια της γνώσης του αντικειμένου- βάσει της διεθνούς Σύμβασης για το ξέπλυμα χρήματος και τη διακίνηση χρήματος το αδίκημα της διακίνησης μαύρου χρήματος, με τη συνθήκη του ΟΟΣΑ, που έχει υπογράψει η Ελλάδα, με τη συνθήκη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται κακούργημα που δεν παραγράφεται. Βάσει του άρθρου 28 του Συντάγματος οι διεθνείς Συνθήκες υπερισχύουν του εσωτερικού δικαίου.
Άρα, μπορεί να υπάρξει νομική ερμηνεία ότι ακόμα και αν υπάρχει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών, υπάρχει θέμα εάν ή όχι έχουν παραγραφεί τέτοια αδικήματα. Ποια είναι η άποψή σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Πιο πριν, είχα στείλει τα πυροβόλα «Σουζάνα» στη Βουλή. Τελειωμένη υπόθεση. Η άποψη η δική μου ήταν ανεξαρτήτως του αν υπάρχει ή όχι αξιόποινο, ότι θα πρέπει να έρχεται στη Βουλή. Τα έστειλα. Τι έγιναν αυτά; «Τα έφαγε η μαρμάγκα», συγνώμη για τη φράση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας απαντήσω τι γίνανε.
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Δεν έγινε τίποτα πάντως. Ούτε ο ίδιος ζήτησε αυτό, που είπατε πριν –να εξεταστεί και να αθωωθεί- αλλά δεν άκουσα και τίποτα περισσότερο να γίνει. Λοιπόν, βλέποντας εγώ αυτή την πρακτική που ακολουθείται από εδώ και βλέποντας και την άλλη άποψη που υποστήριζε ότι τελικά, όταν εξαλείφεται το αξιόποινο, καλό είναι να την βάζουμε στο αρχείο γιατί και στη Βουλή και στο αρχείο πάει, έμεινα και εγώ σε αυτή την άποψη. Πλέον λέω: Δώρο άδωρον να το στείλω στη Βουλή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, έχετε δίκιο και γι’ αυτό και ο ελληνικός λαός πιστεύει …
ΜΑΡΤΥΣ (Παναγιώτης Αθανασίου): Δηλαδή, εγώ απογοητεύτηκα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε δίκιο και έχει απογοητευθεί και το σύνολο του ελληνικού λαού, γιατί ο ελληνικός λαός πιστεύει ότι οι εξεταστικές των πραγμάτων επιτροπές γίνονται προκειμένου οι Βουλευτές να καλύπτουμε κάποιες παρανομίες των συναδέλφων τους.
http://olympia.gr/2010/03/04/%CE%B2%CF%8C%CE%BC%CE%B2%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B3%CE%B9%CE%B1/#more-14111
============

Σχόλια