Σχόλια για την κρίση στον τύπο και τα ΜΜΕ

Αντί σχολίων...

Κι' εδώ η άποψη του Π. Μανδραβέλη με click εδώ----->
κι' άλλο κείμενο σχετικά με την κρίση στον τύπο: εδώ ------>
--------------------
…Οι μεγάλοι όμιλοι, αφοσιωμένοι πάνω απ’ όλα στη διαρκή γιγάντωσή τους, η οποία τους υποχρεώνει να προσεταιρίζονται τις άλλες εξουσίες, δεν θέτουν πλέον ως πολιτικό στόχο να αποτελέσουν την «τέταρτη εξουσία», ούτε να καταγγείλουν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων ούτε να διορθώσουν τις δυσλειτουργίες της δημοκρατίας για να βελτιωθεί και να τελειοποιηθεί το πολιτικό σύστημα. Δεν επιθυμούν πλέον ούτε καν να αναδειχθούν σε «τέταρτη εξουσία» και ακόμη περισσότερο να λειτουργήσουν ως αντιεξουσία. Όταν τους δίνεται ευκαιρία να λειτουργήσουν ως «τέταρτη εξουσία», τη θέτουν στην υπηρεσία των τριών άλλων, για να συντρίψουν -ως συμπληρωματική εξουσία- τους πολίτες. Επομένως το πολιτικό ερώτημα που τίθεται πλέον είναι: Πώς να αντιδράσουμε; Πώς να προστατευτούμε;
  • Πρέπει να δημιουργήσουμε μια «πέμπτη εξουσία» που να μας επιτρέπει να αντιτάξουμε μια πολιτική δύναμη στη νέα συμμαχία των κυρίαρχων. Μια «πέμπτη εξουσία» που θα έχει ως λειτουργία να καταγγέλλει την υπερεξουσία των μέσων ενημέρωσης, των μεγάλων ενημερωτικών ομίλων, συνενόχων της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, οι οποίοι όχι μόνο έχουν πάψει να υπερασπίζονται τους πολίτες, αλλά ορισμένες φορές ενεργούν ενάντια στο σύνολο του λαού.
Ιγνάσιο Ραμονέ, «Η πέμπτη εξουσία»
=======
.......
  • Δεν είναι η φούσκα των ΜΜΕ που κατέλυσε την αυτονομία της πολιτικής και των πολιτικών, που τους κατέστησε ομήρους ενός ιδιόμορφου συνονθυλεύματος συμφερόντων και ευάλωτους στις δημόσιες και παρασκηνιακές πιέσεις του. Η αυτονομία αυτή έχει προ πολλού καταλυθεί, πολύ πριν η τηλεόραση μπει σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού και καταλάβει κάθε περίσσευμα ελεύθερου χρόνου. Αυτό που σήμερα εικάζουμε ότι συντελείται μέσω του πολυσύνθετου μηχανισμού της επικοινωνίας -με την οθόνη των ομιλουσών κεφαλών, τη διαφήμιση, τις δημοσκοπήσεις, τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης- πώς γινόταν πριν από τριάντα-σαράντα χρόνια; Με ραντεβού σε κλειστά γραφεία, με κινητοποιήσεις παρακρατικών μηχανισμών και μυστικών υπηρεσιών, με απευθείας χρηματικές συναλλαγές, με στεγνά πραξικοπήματα ή ωμές ξένες επεμβάσεις. Άρα, οι σχέσεις διαπλοκής της πολιτικής εξουσίας με την επιχειρηματική ελίτ, με την παρακρατική νομενκλατούρα ή τον ξένο παράγοντα προϋπάρχουν. Τα μέσα απλώς παρεμβάλλονται για να τις διαμεσολαβήσουν γλυκά, εύπεπτα, με μια πατίνα διαφάνειας και δημοκρατίας.
----
και η άποψη του Νεοκλή Σαρρή.

Σχόλια