Πνίγονται στα «τοξικά» οι τράπεζες

Tο ΔΝΤ εκτιμά αύξηση των απωλειών στα 4 τρισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του 2010


Στα 4 τρισ. δολάρια εκτιμά τώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ότι θα ανέλθουν οι απώλειες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κλάδου μέχρι τα τέλη του 2010 από τη συσσώρευση επισφαλών δανείων και «τοξικών» τίτλων συνδεδεμένων με αυτά, έναντι 2,2 τρισ. που προέβλεπε τον Ιανουάριο, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Times».

Την ίδια στιγμή, η Μέρεντιθ Ουίτνεϊ, που πρώτη προέβλεψε την έκταση και το βάθος της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης, τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι αν και η κερδοφορία των αμερικανικών τραπεζών θα έχει βελτιωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2009, οι αποδόσεις των μετοχών τους θα υποβληθούν σε νέες δοκιμασίες κατά τα τέλη Απριλίου. Τότε αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των «τεστ κοπώσεως» που πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ -υποβάλλοντάς τες σε υποθετικά σενάρια όπως είναι η αύξηση της ανεργίας στο 10%. «Θα αποκαλυφθεί ότι ορισμένες απέτυχαν να περάσουν τα τεστ», δήλωσε η κ. Ουίτνεϊ. Η ίδια προβλέπει ότι οι τιμές των ακινήτων στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, που διανύει μια διετή και πλέον ύφεση, θα υποχωρήσουν κατά ακόμη 30%.

Οπως θα καταλήγει έκθεση του ΔΝΤ που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα στις 21 Απριλίου, η χρηματοπιστωτική κρίση που πυροδοτήθηκε τον Αύγουστο του 2007 από την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς στεγαστικής πίστης, με τις κατασχέσεις κατοικιών να ξεπερνούν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, θα συνεχιστεί παράλληλα με την επιδείνωση της παγκόσμιας ύφεσης, λόγω της αύξησης των επισφαλειών και σε άλλες κατηγορίες δανείων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Times, το ΔΝΤ θα αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις που είχαν διαμορφωθεί τον Ιανουάριο για απώλειες των αμερικανικών τραπεζών από 2,2 τρισ. στα 3,12 τρισ. δολάρια. Στην Ευρώπη και την Ασία, οι αντίστοιχες απώλειες θα φθάσουν τα 900 δισ. δολάρια, με το συνολικό «λογαριασμό» να διαμορφώνεται στα 4 τρισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του 2010. Υπενθυμίζεται ότι ο διακεκριμένος οικονομολόγος και πρόεδρος της RGE Monitor, Νουριέλ Ρουμπίνι, έχει κάνει λόγο για απώλειες έως και 3,6 τρισ. δολαρίων μόνον στον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ μέχρι τα μέσα στο επόμενου έτους.

Σε απώλειες που θα ξεπεράσουν αυτές που καταγράφηκαν στην Υφεση του ’29 αναφέρθηκε προ δύο ημερών και ο Μάικ Μάγιο, αναλυτής της εταιρείας επενδύσεων Calyon Securities και μέχρι πρότινος στέλεχος της Deutsche Bank. Ο κ. Μάγιο διατύπωσε επίσης αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων στις ΗΠΑ για την τόνωση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, τονίζοντας ότι η κρατικοποίηση παραμένει μια πιθανότητα.

Εν μέσω αυτών των δυσοίωνων εκτιμήσεων, διάσταση απόψεων παρατηρείται σε θέματα στρατηγικής ως προς την καταπολέμηση της κρίσης: Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γιούργκεν Σταρκ εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση του G20 για την αύξηση της προσφοράς των SDRs -του νομίσματος του ΔΝΤ που απαρτίζεται από ένα καλάθι δολαρίων, γιεν, στερλίνας και ευρώ- σε ποσό ισάξιο των 250 δισ. δολαρίων με στόχο τη στήριξη των φτωχότερων κρατών του κόσμου. Ο κίνδυνος δημιουργίας πληθωριστικών πιέσεων είναι η βασική ανησυχία του κ. Σταρκ, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Hadelsblatt ότι καμία έρευνα δεν υπέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια ακόμη συνέπεια της κρίσης θα είναι η ανάσχεση της ενοποίησης του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπως υποστηρίζει σε πρόσφατη έκθεση της ΕΚΤ. Η ενοποίηση του κλάδου παίζει κρίσιμο ρόλο «στην ομαλή άσκηση νομισματικής πολιτικής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, όπου ασκείται και κριτική σε ορισμένες καινοτομίες όπως είναι τύποι τιτλοποίησης, δηλαδή μετατροπής δανείων σε διαπραγματεύσιμους τίτλους, ευρύτερα γνωστών ως ομόλογα δανείων.

Ζ. Ζολωτα http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_08/04/2009_310220

Για το ίδιο θέμα, Click εδώ------>

Σχόλια