Οταν το «σύστημα» γίνεται απόστημα…

Tελικά, η υπόθεση του κ. Τέλη Παυλίδη αποδεικνύει ότι πολιτική συναίνεση υπάρχει, λειτουργώντας υποδειγματικά, ακατάπαυστα και αποδοτικότατα. Οχι για τον τόπο, αλλά για τα δύο μεγάλα κόμματα. Πρόκειται για τη συναίνεση του παρασκηνίου, της αδιαφάνειας και της ανομολόγητης συναποδοχής ενός σάπιου συστήματος. Εκείνου που προ 5ετίας ο κ. Κ. Καραμανλής αποκάλεσε «σύστημα ΠΑΣΟΚ», το οποίο όχι μόνον δεν καταλύθηκε από τη Ν. Δ., αλλά υιοθετήθηκε απόλυτα, ώστε να το παραλάβει αλώβητο και άτρωτο ο διάδοχός της στην εξουσία. Αλήθεια, γιατί οι πολιτικοί μας ταγοί πασχίζουν να εστιάσουν το ενδιαφέρον του Ελληνα πολίτη στο αν ο κ. Παυλίδης ή οι παρατρεχάμενοί του δωροδοκήθηκαν από τον κ. Φ. Μανούση με 100.000 ευρώ; Διότι προφανώς σε αυτό αποβλέπει το σόου των ανακριτικών επιτροπών της Βουλής, συνδυαζόμενο με το θρίλερ των αιφνιδίων εκλογών.

Αντί οι 13 βουλευτές της… προκαταρκτικής επιτροπής να διυλίζουν τον κώνωπα των 100.000 ευρώ, θα ’πρεπε να έλθει στην ολομέλεια της Βουλής το πελώριο σκάνδαλο των επιδοτήσεων των άγονων γραμμών, που διαρκεί και γιγαντώνεται τουλάχιστον επί μία 30ετία. Στο διάστημα αυτό τα ποσά που έχουν διατεθεί, ασύδοτα και ανεξέλεγκτα, είναι ιλιγγιώδη. (Μόνο για το 2009 το ποσό της επιδοτήσεως θα φθάσει τα 90 εκατ. ευρώ). Σε μια τέτοια συζήτηση δεν θα χρειάζονταν καταγγελίες, μαρτυρίες, απολογίες. Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία και αδιαμφισβήτητα γεγονότα, που αποδεικνύουν το μέγα σκάνδαλο, το οποίο διαπράττεται διαχρονικά, με την εναλλακτική (και συμψηφιστική) συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων· πρωτίστως δε με την επαχθέστατη επιβάρυνση του ελληνικού λαού.

Αλλά ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα τολμούσε να φέρει το θέμα αυτό στην ολομέλεια της Βουλής; Εκείνο που ανομολόγητα, αλλά από κοινού επιδίωξαν είναι να μας δείξουν το δέντρο για να κρύψουν το δάσος. Το δάσος, όμως, είναι εξόχως ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό.

  • Στο εσωτερικό του, μεταξύ άλλων, φωλιάζει κι ένα σπάνιο είδος κομματοειδών, που μεταλλάχθηκαν σε «πλοιοκτήτες». Τα εισαγωγικά οφείλονται στο γεγονός ότι πολλές φορές το κομματοειδές πρώτα εξασφάλιζε την επιδότηση για κάποια άγονη γραμμή και μετά αγόραζε πλοίο.
  • Συνήθως δε το πλεούμενο ήταν «παλαίμαχο», δηλαδή, κατά τη ναυτική ορολογία, σαπάκι. Αίφνης –και για συγκεκριμένη περίπτωση– ο δήμαρχος Τήλου κατήγγειλε με επιστολή του στον πρωθυπουργό πως από τη μια πλευρά το υπερβολικό ύψος της επιδοτήσεως και από την άλλη η ευτελής τιμή του σκάφους συνέτειναν ώστε ο «πλοιοκτήτης» να κάνει απόσβεση του πλοίου, αποκομίζοντας και σημαντικά κέρδη, μέσα στους πρώτους 12 μήνες των… άγονων δρομολογίων του!

Αλήθεια, ποιες ανεκτίμητες υπηρεσίες μπορεί να προσέφεραν αυτά τα πράσινα ή τα μπλε κομματοειδή στους εκάστοτε πολιτικούς τους πάτρωνες, ώστε να τύχουν τέτοιας πλουσιοπάροχης ανταμοιβής; Περισσότερο εύλογο είναι να συμπεράνει κανείς ότι σ’ αυτό το οργιώδες φαγοπότι οι ομοτράπεζοι είναι πολλοί και «ομότιμοι», ώστε να μη διακρίνονται οικοδεσπότες και καλεσμένοι. Οτι σε κάθε περίπτωση οι συνδαιτυμόνες είναι ομόφρονες, μπιστικοί και αλληλέγγυοι. Οτι, τέλος, είναι τα ομοειδή προϊόντα, που παράγει επί τρεις 10ετίες ένα «σύστημα», το οποίο έχει πλέον εξελιχθεί σε απόστημα.

Toυ Σταμου Zουλα / stamoszoulas@gmail. com

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_12/04/2009_310907

Βlogger: Θεωρείστε τα λεγόμενα από τον ΛΑΚΗ, σχόλια για το πολιτικό μας απόστημα.



Σχετικά με την ποιότητα του κράτους που έχουμε οικοδομήσει, καμιά περιγραφή καλλύτερη απ' την παρακάτω...



Σχόλια