Η ελληνική ελίτ των φορολογικών παραδείσων


Ποσά, που αντιστοιχούν σχεδόν στο ΑΕΠ τεσσάρων μηνών, έχουν κατατεθειμένα Έλληνες στους γνωστούς φορολογικούς παραδείσους, εξασφαλίζοντάς τους υψηλές και –πάνω από όλα– αφορολόγητες αποδόσεις. Η αναφορά των ηγετών στην πρόσφατη G-20 και η δημοσιοποίηση από τον ΟΟΣΑ της λίστας με τις χώρες αυτές έχει κάνει πολλούς συμπατριώτες μας να χάσουν τον ύπνο τους. Ας δούμε κατ΄ αρχήν ποιοι είναι αυτοί, όπως τους έχει καταγράψει –μετά από έρευνες– η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠ.Ε.Ε.):

  • - Επιχειρηματίες και εφοπλιστές, οι οποίοι τοποθετούν εκεί κεφάλαιά από τις δραστηριότητές τους.
  • - Στελέχη επιχειρήσεων, τα οποία στέλνουν εκεί χρήματα, που λαμβάνουν από προμήθειες κατά το κλείσιμο συμφωνιών. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, τα χρήματα στέλνονται σε αυτούς τους παραδείσους, για την αποφυγή όχι μόνο της φορολογίας, αλλά και του επωνύμου της κατάθεσης.
  • - Όσοι κινούνται στο οργανωμένο έγκλημα. Καταθέτουν έσοδα από παράνομες δραστηριότητες (εμπόριο όπλων, ναρκωτικών κλπ.) για ευνόητους λόγους.
  • - Στη λίστα αυτή συγκαταλέγονται και έσοδα από περιπτώσεις τιμολογήσεων προϊόντων, που εμφανίζονται υψηλότερες των κανονικών, για φορολογικούς λόγους.

Επίσημη καταγραφή του συνόλου των χρημάτων, που βρίσκονται κατατεθειμένα στους φορολογικούς παραδείσους, δεν μπορεί να γίνει. Οι εκτιμήσεις, πάντως, των ελεγκτικών και εποπτικών αρχών μιλούν για περισσότερα από 85 δισ. ευρώ ! Τι σημαίνει αυτό για τα φορολογικά έσοδα;
Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των καταθέσεων αυτών αφορά σε διόλου ευκαταφρόνητα ποσά –και συνεπώς τα επιτόκια που θα εξασφάλιζαν εδώ θα ήταν υψηλά– εκτιμάται ότι οι απώλειες εσόδων για το ελληνικό δημόσιο από τη φορολόγηση των τόκων ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο!

Με βάση τις μελέτες του ΟΟΣΑ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα ποσά, που έχουν τοποθετηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο από «επενδυτές» όλων των χωρών ξεπερνούν τα 5 τρισ. ευρώ!
Τα παρακάτω στοιχεία αποδεικνύουν το μέγεθος του ενδιαφέροντος για αυτούς τους φορολογικούς παραδείσους:

  • - Οι Μπαχάμες ανήκουν πλέον στους 5 κορυφαίους προορισμούς για αμοιβαία κεφάλαια και κεφάλαια καταπιστευμάτων και ήδη αποτελούν παγκόσμιο κέντρο διατραπεζικών συναλλαγών.
  • - Τα Νησιά Κάιμαν είναι το πέμπτο παγκοσμίως κέντρο τραπεζικών επιχειρήσεων, το πρώτο ανάμεσα στους υπεράκτιους προορισμούς.
  • - Οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι έχουν πληθυσμό, που δεν ξεπερνά τους 25.000 κατοίκους. Πόσες εταιρείες τις έχουν δηλώσει για έδρα τους; Πάνω από 300.000!
Συνολικά, ο πληθυσμός των φορολογικών παραδείσων δεν ξεπερνά το 1% του παγκόσμιου. Όμως, σε αυτές τις χώρες είναι κατατεθειμένο το 35% του παγκόσμιου πλούτου!

Κι επειδή η φοροδιαφυγή δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, οι Γερμανοί δεν πληρώνουν -μέσω αυτών των οδών- φόρους ύψους 30 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ το βρετανικό δημόσιο χάνει περί το 1 με 1,5 δισ. λίρες κάθε χρόνο μόνο από τους Βρετανούς που επενδύουν στο Μονακό. Σκεφτείτε απλά ότι έξι δισεκατομμυριούχοι της λίστας του Forbes είναι κάτοικοι Μονακό. Άλλοι τρεις ζουν στις Βερμούδες, με αποτέλεσμα να αυξάνουν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των νήσων στα 70.000 δολάρια!
Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι μεταφοράς των χρημάτων σε αυτούς τους παραδείσους;

  • - Οι χαμηλοί έως μηδενικοί φορολογικοί συντελεστές
  • - Η απουσία φορολογικής διαφάνειας
  • - Το τραπεζικό απόρρητο
  • - Το ευρύτερο ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον
Μένει, λοιπόν, να δούμε αν η άρση του τραπεζικού απορρήτου -που ξεκίνησε από την υπόθεση φοροδιαφυγής Αμερικανών καταθετών της UBS στην Ελβετία- θα αποτελέσει πραγματικά από τα αντίδοτα στην κρίση, ή απλά θα οδηγήσει στην επιστροφή της παραοικονομίας στη χώρα διαμονής των καταθετών αυτών, για να... «τροφοδοτήσει» την εκεί ανάπτυξη.

Σχόλια