Τί συμβαίνει όταν μια χώρα χρεωκοπεί...

Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι και ο εξής: Όταν οι τραπεζίτες καταστρέφουν μια χώρα*

Οι Ισλανδοί τα χάνουν όλα

Τραγική η προοπτική που διαγράφεται για την Ισλανδία: την ώρα που οι κάτοικοί της έχασαν όχι μόνο την τεχνητή ευημερία τους, αλλά και τις δουλειές τους λόγω της κρίσης που προκάλεσαν οι άπληστοι τραπεζίτες με την πλήρη στήριξη της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της Δεξιάς, η εκλογική νίκη της Κεντροαριστεράς στις εκλογές του Σαββάτου απειλεί να οδηγήσει σε επιπρόσθετη απώλεια τόσο της πολιτικής ανεξαρτησίας της χώρας όσο και σε λεηλασία του ύψιστου αγαθού φυσικού πλούτου του νησιού, των ψαριών του, που βοήθησαν τους Ισλανδούς να επιβιώσουν επί αιώνες!
Πρόκειται για ένα από τα παράδοξα της πολιτικής, το οποίο θα γίνει πραγματικότητα, αν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της νεοεκλεγείσας πρωθυπουργού Γιόουχανα Σιγκουρδαντόουτιρ, ηγέτιδος της Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας, να οδηγήσει την Ισλανδία σε ταχύτατη ένταξη στην ΕΕ προκειμένου το ευρώ να αντικαταστήσει την απαξιωμένη ισλανδική κορόνα.
  • Μέχρι πέρυσι η μεγάλη πλειοψηφία των Ισλανδών ήταν εναντίον της ένταξης στην ΕΕ τόσο για πολιτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους. Για πολιτικούς επειδή μόλις το 1944 κατόρθωσε η χώρα να γίνει ανεξάρτητη και η ιδέα ότι οι Βρυξέλλες θα αποφασίζουν γι αυτούς ήταν αφόρητη για τους Ισλανδούς. Για οικονομικούς επειδή η θάλασσα γύρω από την Ισλανδία είναι πλουσιότατη σε ψάρια και καθώς η χώρα έχει μόνο 300.000 κατοίκους, η αλιεία αποτελούσε ανέκαθεν τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής ευημερίας της Ισλανδίας και φυσικά δεν ήθελε ποτέ να μοιραστεί με άλλους τα ψάρια της.
  • Γι αυτό και η Ισλανδία ήταν από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που ήδη από το 1976 επεξέτεινε την αποκλειστική οικονομική της ζώνη στη θάλασσα στα 200 (!) μίλια. Αυτό οδήγησε σε πολιτική σύρραξη με τη Βρετανία και έν τινι μέτρω και σε... πολεμικά επεισόδια, όπου οι ατρόμητοι Ισλανδοί ψαράδες με τις μηχανότρατες αντάλλασσαν πυρά (!) με πολεμικά πλοία των Αγγλων, μέχρις ότου το Λονδίνο υποχρεώθηκε να υποχωρήσει κάτω από την παγκόσμια κατακραυγή και έτσι ο «πόλεμος του μπακαλιάρου», όπως είχε τότε αποκληθεί, έληξε με νίκη της Ισλανδίας επί της Βρετανίας.

Αν όμως σήμερα η Ισλανδία ενταχθεί στην ΕΕ, ο πλούτος της σε αλιεύματα θα λεηλατηθεί από τους αλιευτικούς στόλους των άλλων χωρών - μελών, με επικεφαλής φυσικά τους Βρετανούς ψαράδες - πόσω μάλλον που η ίδια η Κομισιόν έχει διαπιστώσει ότι όλες οι ευρωπαϊκές θάλασσες, από τη Μεσόγειο έως τον Βισκαϊκό Κόλπο και τη Βαλτική, έχουν υπεραλιευθεί. Σαν τρελοί θα ορμήσουν όλοι στα τεράστια κοπάδια ψαριών γύρω από την Ισλανδία!

Αυτός είναι ο λόγος που ακόμη και σήμερα τουλάχιστον οι μισοί Ισλανδοί είναι εναντίον της ένταξης στην ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο ισλανδικός πληθυσμός είναι απελπισμένος από την ισλανδική κορόνα, η οποία έχει υποτιμηθεί κατά 50% από πέρυσι και σίγουρα προτιμούν τώρα πια το ευρώ στη θέση της. Χώρια που ο πολύ μικρός πληθυσμός της Ισλανδίας δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να πετύχει αισθητά αποτελέσματα βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των Ισλανδών δαπανώντας ασήμαντα ποσά σε απόλυτο μέγεθος.

Ακόμη ένα παράδοξο είναι ότι στις εκλογές του Σαββάτου τη μεγαλύτερη άνοδο την είχε το πιο συνεπές αντι-ΕΕ κόμμα, οι Αριστεροί - Πράσινοι που αύξησαν αισθητά τις έδρες τους στο 63μελές ισλανδικό Κοινοβούλιο, καθώς από 9 έκαναν τις έδρες τους 14. Κανένα άλλο κόμμα δεν είχε αύξηση 5 εδρών. Δεύτερο σε αύξηση εδρών ήρθε το νεοσύστατο Κίνημα των Πολιτών, που δημιουργήθηκε από μερίδα των διαδηλωτών που επί μήνες τον χειμώνα προσπαθούσαν με αλλεπάλληλες διαδηλώσεις να ανατρέψουν τη δεξιά κυβέρνηση. Το κίνημα αυτό μπήκε στη Βουλή παίρνοντας 4 έδρες. Οσο για το επί 18 συνεχή χρόνια κυβερνών δεξιό Κόμμα της Ανεξαρτησίας σημείωσε το χειρότερο αποτέλεσμα στα 80 χρόνια που έχουν περάσει από την ίδρυσή του: οι έδρες του από 25 συρρικνώθηκαν σε 16, καθώς το ποσοστό του έπεσε από το 36,6% που είχε πάρει το 2007 σε 23,7%.

Ο μεγάλος κερδισμένος ήταν πάντως η Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία. Αύξησε μόνο κατά 3% το ποσοστό της και μόνο κατά 2 τις έδρες της, από 18 σε 20, αλλά η αύξηση αυτή ήταν εξαιρετική επιτυχία, καθώς οι σοσιαλδημοκράτες συμμετείχαν σε κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη Δεξιά που χρεοκόπησε τη χώρα! Ετσι, οι 20 έδρες των σοσιαλδημοκρατών συν τις 14 των Αριστερών - Πράσινων δίνουν την πολυπόθητη απόλυτη πλειοψηφία των 34 εδρών στις 63 και την πρωθυπουργία στους σοσιαλδημοκράτες.

ΙΣΛΑΝΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Ψηφοφόροι και κάθαρση

Σοφή αποδείχθηκε η απόφαση των σοσιαλδημοκρατών να απομακρύνουν όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη τους που συμμετείχαν στην κυβέρνηση συνασπισμού με τη Δεξιά που κατέστρεψε τη χώρα, να αλλάξουν και τον αρχηγό του κόμματος, επιλέγοντας επιπλέον για μεταβατική πρωθυπουργό μια αδιάφθορη πρωθυπουργό, όπως η Γιόουχανα Σιγκουρδαντόουτιρ, η οποία αποκαλείται... «αγία Ιωάννα» στη χώρα της λόγω της τιμιότητάς της. Οι Ισλανδοί ψηφοφόροι επικρότησαν διά της ψήφου τους με θεαματικό τρόπο αυτήν την αυτοκάθαρση. Οι σοσιαλδημοκράτες, από εκεί που στις προ τριμήνου δημοσκοπήσεις βούλιαζαν σχεδόν σαν τη Δεξιά και βρίσκονταν στην τρίτη θέση, με τη Σιγκουρδαντόουτιρ και την κάθαρση βγήκαν πρώτοι με αύξηση του ποσοστού τους! Μήπως αυτό λέει κάτι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα εμπλεκόμενα σε σκάνδαλα στελέχη τους;

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&tag=8397&pubid=3320791
Βlogger:
Στα καθ' υμάς:

Γιατί κανένας φωστήρας δεν έχει ρωτήσει το εξής απλό. Αν μια τράπεζα που έχει έδρα την Ελλάδα (είναι μαλακία να λέμε Ελληνική τράπεζα) χρεωκοπήσει, ποιές είναι οι εγγυήσεις που έχει παράσχει το Ελληνικό κράτος για την λειτουργία αυτής (της όποιας) τράπεζας; Ή αλλιώς ποιές οι επιπτώσεις στην τσέπη μας, αν μια παραπάνω τράπεζα σκάσει κανόνι, και έχει ανοιγματα στα Βαλκάνια και αλλού; Έχει κάποια ευθύνη το Εληνικό κράτος και αν ναι μέχρι ποιου σημείου πάει αυτή η ευθύνη;

Σχόλια