έχουμε εκκίνηση αποπληθωριστικής περιόδου;


Έτσι απαντούν από σήμερα πλέον, όσοι δεν εθελοτυφλούν, στην ερώτηση "που βρισκόμαστε".

Αριστερά - δεξιά, λάμπουν βαρύγδουπες δηλώσεις περί τέλους της κρίσης, νέου ανοδικού κύκλου, φωτός στην άκρη του τούνελ και λοιπά. Κι είναι μόλις ένας μήνας, από έναν ψυχολογικό πυθμένα, προσωρινής διάρκειας.Τι μέλλει γενέσθαι σε άλλους 2 μήνες, πχ;

  • Όπως πολύ σωστά επεσήμανε ένας φίλος, δεν καταλαβαίνω γιατί "τσακώνονται" οι οικονομολόγοι, για το αν τελείωσε ή τελειώνει η κρίση, όταν οι ίδιοι άνθρωποι αδυνατούσαν να δουν ότι πλησιάζει.
  • Τα διάφορα μοντέλα αξιολόγησης και οι αναλυτικές προσεγγίσεις, έχουν παταγωδώς αποτύχει. Φυσικά, την αποτυχία δεν την χρεώνονται οι επώνυμοι που"εθνοσωτήρια" σχεδόν, πηγαινοέρχονταν από πάνελ σε πάνελ, από (ακαδημαϊκή) έδρα σε έδρα, επό επιτροπή ("σοφών") σε επιτροπή, από εταιρεία (ως σύμβουλοι) σε εταιρεία, από πόντιουμ σε πόντιουμ, από παράθυρο σε παράθυρο, από στήλη σε στήλη.
  • Χτες σκεφτόμουν, που είναι αυτός ο ανεκδιήγητος λαγός, Teun Draaisma της Morgan Stanley. Gurus κι αγγούρια, όπως συνήθιζε να λέει η μακαρίτισα η γιαγιά μου, η οποία σε ό,τι αποδοκίμαζε, έβαζε ως παρέα τα συγκεκριμένα λαχανικά.

Εις τα σπουδαία, λοιπόν, ο Consumer Price Index for All Urban Consumers (CPI-U) παρουσίασε σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ (15/4/2009) για πρώτη φορά από το 1955, μείωση σε ετήσια βάση. Το στοιχείο αυτό συνιστά επίσημα, την εκκίνηση μιας αποπληθωριστικής περιόδου.

Συμβαίνει επομένως, το ακριβώς αντίθετο από όσα διαλαλούν στις δηλώσεις αισιοδοξίας και τις υπερβολικές (το λιγότερο) εκτιμήσεις για το μέλλον, οι ειδήμονες.

Είναι δε, η κορυφαία οικονομική είδηση, όχι του έτους αλλά ίσως, της τελευταίας 50ετίας.

Κι όμως, τυγχάνει σχεδόν ασχολίαστη, ως μία τάχα ακόμη στατιστική της συγκυρίας.

  • Πλέον, δεν έχω κανέναν λόγο να μην υποστηρίζω ότι ο αποπληθωρισμός είναι εδώ. Η διεθνής κοινότητα, χρειάστηκε αρκετούς μήνες (πάνω από 12) για να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος το οποίο στη συνέχεια βάπτισε "πιστωτική κρίση". Και εννοώ τα media και τους πολιτικούς. Τότε, γράφαμε πως "σύντομα θα είναι η πρώτη, μόνιμη είδηση", στα "δελτία" και τα οκτάστηλα. Και αναφέραμε συχνά ως υπέρτιτλο ή επωδό των σχολίων μας "Από την πραγματικότητα στα νέα".
  • Δεν ξέρω πόσο θα χρειαστεί για να αντιληφθεί αυτός ο κοιμώμενος κόσμος, το μέγεθος και τις συνέπειες της αποπληθωριστικής περιόδου στην οποία εισήλθαμε. Δεν ξέρω πότε θα του ανακοινωθεί και εάν θα του ανακοινωθεί, με την λέξη αυτή ως στοιχείο του ανακοινωθέντος. Είναι χαρακτηριστικό της άγνοιας και του λήθαργου στον οποίο οι Οργουελικές μας κοινωνίες βρίσκονται.

Κρίνοντας από την συγκάλυψη, την παραπληροφόρηση και την άγνοια του παρελθόντος, είμαι σε κάθε περίπτωση πολύ επιφυλακτικός. Η ύπνωση των αγνωμόνων, βοηθά τους ισχυρούς.

Θυμίζω ότι τα επίσημα στοιχεία, έχουν υποστεί σειρά επεμβάσεων ώστε να είναι ωραιοποιημένα. Καταγγελίες αλλά και σαφείς ενδείξεις υφίστανται για το ότι μαγειρεύονται κατά περίπτωση, όπως λχ με τα περιβόητα revisions μετά από κάποιους μήνες. Ποιος να θυμάται ή να ενδιαφέρεται; Σειρά δεικτών στις ΗΠΑ, όπως οι λιανικές πωλήσεις, είναι στο μεταπολεμικό σημείο, της δεκαετίας 1940 - 1950. Βέβαια τότε είχε προηγηθεί ένας παγκόσμιος πόλεμος, μια βαθύτατη Μεγάλη Ύφεση και άλλα τινά.

  • Τώρα προηγήθηκαν οι Bush, Clinton, Reagan, ένας Greenspan και μια αρμάδα από παραδόπιστους τυφλοπόντικες που κατέφαγαν διεθνώς τις σάρκες του παγκόσμιου πλούτου και της υγείας των οικονομιών. Η ιστορία τους εξισώνει. Τους τότε και τους σήμερα. Τουλάχιστον (και προς το παρόν) σε οικονομικό επίπεδο.

Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι ένα και μόνο: Πόσο θα διαρκέσει; Αν η διάρκεια επεκταθεί πέραν του 6μηνου ή του έτους, εάν τα στοιχεία επιμείνουν, θα πρόκειται για μια αδιαμφισβήτη και επώδυνη κατάσταση ιδιαίτερης έντασης. Ειδεμή, "βλέποντας και κάνοντας".

Σε κάθε περίπτωση, τα "αγγούρια" της γιαγιάς είναι επίκαιρα όσο ποτέ - και μάλλον έπονται.

http://www.epicurus2day.gr/index.php/depressiondeflation/152-deflationary-status

Βlogger: Ο "Επίκουρος" δίνει πάντα ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις και επειδή τον διαβάζω εδώ και καιρό, θεωρώ προσωπικά ότι είναι μια αξιόπιστη φωνή.

Σχόλια