Η Πρόβλεψη του Τόμας Τζέφερσον για τις τράπεζες

Μία πρόβλεψη για την απληστία, την αντικοινωνική και απάνθρωπη πρακτική των τραπεζών, χρειάστηκε να περάσουν δύο αιώνες για να επιβεβαιωθεί απόλυτα.
Το 1802, ο τρίτος πρόεδρος τω Ηνωμένων Πολιτειών Τόμας Τζέφερσον, είχε πει για τις τράπεζες τα εξής προφητικά:
  • «Πιστεύω ότι τα τραπεζικά ιδρύματα είναι περισσότερο επικίνδυνα για τις ελευθερίες μας απ όσο οι ετοιμοπόλεμες στρατιές.
  • Εάν ο αμερικανικός λαός επιτρέψει κάποτε στις ιδιωτικές τράπεζες να ελέγξουν τη χρηματική ρευστότητα, πρώτα με τον πληθωρισμό και ύστερα με την ύφεση, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις που αναπτύσσονται γύρω από αυτές, θα στερήσουν από τον λαό όλη την περιουσία του, ωσότου τα παιδιά του ξυπνήσουν άστεγα στη γη που οι πατέρες τους πάτησαν».
Ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε τραυματική εμπειρία ως υπουργός Εσωτερικών με Την Πρώτη Τράπεζα των ΗΠΑ που είχε έδρα της τη Φιλαδέλφεια. Της δόθηκε η εξουσία της έκδοσης χρήματος και του δανεισμού με ελάχιστα αποθεματικά. Το 80% των μετοχών της θα συγκεντρωνόταν από ιδιωτικές τοποθετήσεις. Το υπόλοιπο 20% θα αγοραζόταν από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ με την λογική ότι η κυβέρνηση δεν θα συμμετείχε στη διοίκηση, απλώς θα παρείχε το αρχικό κεφάλαιο ως βάση για το υπόλοιπο 80% των μετόχων. Οι μέτοχοι δεν κατέβαλαν ποτέ ολόκληρο το ποσό για την απόκτηση των μεριδίων τους. Η Κυβέρνηση κατέθεσε 2.000.000$ σε μετρητά. Κατόπιν η τράπεζα, μέσω του παλιού μαγικού τρόπου του δανεισμού, έναντι ελαχίστων αποθεματικών, χορήγησε δάνεια στους καταστατικούς της επενδυτές, ούτως ώστε αυτοί να συγκεντρώσουν τα υπόλοιπα 8.000.000$ που χρειαζόταν γι΄ αυτή την, χωρίς κίνδυνο επένδυση.

Η τράπεζα παρουσιάστηκε στο Κογκρέσο ως παράγοντας σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα και εξάλειψης του πληθωρισμού. Στα πέντε πρώτα χρόνια της λειτουργία της η Αμερικανική Κυβέρνηση δανείστηκε 8.200.000$ και ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 72%.
Ο Τζέφερσον, Υπουργός Εσωτερικών τότε, παρακολουθούσε το δανεισμό με δυσφορία και απογοήτευση, αδύναμος να τον εμποδίσει. Θα ήθελα είπε, να υπήρχε η δυνατότητα να κάνω μια μοναδική τροποποίηση στο Σύνταγμα για να αρθεί η δυνατότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να δανείζεται.

Σχόλια