Aποτυχία διάθεσης κρατικών ομολόγων της Βρετανίας

Πλήγμα δέχθηκε το πολιτικό κύρος του Βρετανού πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν, εξαιτίας της αποτυχημένης διάθεσης κρατικών ομολόγων. Παράλληλα, ο κ. Μπράουν έχει αποδυθεί σε μια εκστρατεία συσπείρωσης των διεθνών ηγετών εν όψει της συνόδου του G20, ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο, ώστε να τους κινητοποιήσει για την εξεύρεση λύσεων στο πλαίσιο της διεθνούς κρίσης. Ειδικότερα, η βρετανική κυβέρνηση πρώτη φορά μέσα σε διάστημα επτά ετών εξέδωσε ομόλογα Δημοσίου για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας. Στην πρώτη ημέρα διάθεσής τους, Τετάρτη 25 Μαρτίου, το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να πωλήσει τίτλους αξίας 1,75 δισ. στερλινών και οι επενδυτές ενδιαφέρθηκαν για ομόλογα 1,63 δισ. στερλινών. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν φαίνονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν τον υψηλό δανεισμό του κράτους. Ο υπ. Οικονομικών, Αλ. Ντάρλινγκ, έσπευσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες και να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις, επισημαίνοντας πως χθες Πέμπτη η ζήτηση κάλυψε πλήρως την προσφορά.

Προειδοποίηση από Μέρβιν Κινγκ

Ορισμένοι αναλυτές, πάντως, έσπευσαν να ερμηνεύσουν τα γεγονότα ως εξής: στην προσπάθειά του ο Γκόρντον Μπράουν να αντιμετωπίσει την ύφεση, οι επενδυτές τον καταψήφισαν. Ο ίδιος ο Μέρβιν Κινγκ, ο διοικητής της Τραπέζης της Αγγλίας και επί σειρά ετών σύμμαχος του Βρετανού πρωθυπουργού, τον προειδοποίησε πριν από λίγο καιρό ότι δεν υπάρχουν πλέον χρήματα για περαιτέρω δαπάνες. «Η εντύπωση ότι ο Γκόρντον Μπράουν μας οδηγεί στη Γη της Επαγγελίας προκαλεί γέλια», επισημαίνει η Ρουθ Λία, οικονομική σύμβουλος της Arbuthnot Banking Group. «Δεν μπορεί να αντιληφθεί ποια εικόνα έχουν για τη χώρα οι άλλοι, αφού τη θεωρούν την ασθενή της Ευρώπης».

Πέραν τούτου, στο διεθνές πεδίο ο κ. Μπράουν έχει αναλάβει ρόλο πρωτοστατούντος, ώστε να κινητοποιήσει την πολιτική ηγεσία. Οπως δηλώνει, το G20, το οποίο συναντάται στις 2 Απριλίου, πρέπει να δράσουν για την επίλυση της κρίσης. Η σύνοδος του Λονδίνου, όπως τονίζει, πρέπει να διασφαλίσει ανάπτυξη και ανάκαμψη, καθώς και θέσεις εργασίας. Επιπλέον, πρέπει να προβλεφθεί στήριξη των φτωχότερων χωρών, προσθέτοντας ότι η κρίση έχει ωθήσει 100 εκατ. ανθρώπους στη φτώχεια. Ακόμα, μέρος των εργασιών στη σύνοδο του G20 θα αφορά τη διαμόρφωση κοινών κανόνων, που θα διέπουν τη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας. Στις επαφές του με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, ο κ. Μπράουν πρότεινε τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ταμείου 100 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση και επέκταση του παγκόσμιου εμπορίου, ώστε να τονωθούν οι συναλλαγές σε όλες τις χώρες του κόσμου. Οι δυο ηγέτες απηύθυναν, τέλος, έκκληση στη διεθνή κοινότητα για τη λήψη μέτρων, τα οποία θα αφορούν την τόνωση της παγκόσμιας ζήτησης καθώς και την προστασία των αναδυόμενων οικονομιών από την αστάθεια των διεθνών κεφαλαιαγορών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_27/03/2009_308902
Blogger:
Έχει αξία να δείτε και τις παρακάτω προγεννέστερες εγγραφές, σχετικά με τη χρεωκοπία και δανειοληπτική ικανότητα διαφόρων χωρών:

Σχόλια