Επιστροφή στις ρίζες της κοινωνικής οικονομίας

Blogger: H πολιτική σκηνή τς Γερμανίας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, αφού:
  • Είναι η ατμομηχανή της οικονομίας στην Ευρώπη.
  • Είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας.
  • Είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο όγκο εξαγωγών στον κόσμο (μπροστά ακόμα κι' απο την Κίνα)
κατά συνέπεια ότι συμβαίνει στη Γερμανία έχει επίπτωση σε όλους μας. Δείτε το παρακάτω άρθρο.
Χορστ Κέλερ είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας και ο συνταγματικός του ρόλος δεν του επιτρέπει να αναμιγνύεται άμεσα στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.
  • Ο Κέλερ όμως, πριν αναλάβει το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους του κόσμου, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Για τον λόγο αυτό και στον ετήσιο λόγο του προχθές στο Βερολίνο δεν μπόρεσε να μην αναφερθεί στην οικονομική κρίση.
  • Ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας βλέπει την οικονομική κρίση ως μεγάλο κίνδυνο για τη δημοκρατία. «Η οικονομική κρίση είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη δημοκρατία», είπε ο Κέλερ και ζήτησε από τα γερμανικά πολιτικά κόμματα -παρ' ότι μπαίνουμε σε περίοδο προεκλογική- να συνεργαστούν μεταξύ τους, αντί να ανταγωνίζονται, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση. «Χρειαζόμαστε συμβιβασμούς και ένα ισχυρό κράτος, που θα θέσει όρια και κανόνες στις αγορές», σημείωσε ο Κέλερ, ενώ ζήτησε και «επιστροφή στις ρίζες της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς».

  • Αναλυτές χαρακτήρισαν την ομιλία του Κέλερ ως έμμεση ανάμιξη στην πολιτική, αλλά και την επαίνεσαν ως την καλύτερη της προεδρικής του καριέρας. Να σημειώσουμε ότι τον Μάιο θα διεξαχθεί η διαδικασία από το Κοινοβούλιο εκλογής νέου προέδρου και ο Χόρστ Κέλερ είναι και πάλι το μεγάλο φαβορί. Παράλληλα, τα γερμανικά ΜΜΕ και οι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ήδη αρχίζουν να αποδίδουν τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Οπως έχουμε γράψει, το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων -το οποίο χρηματοδοτεί η κυβέρνηση- σημειώνει πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία -και υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής για νέα μοντέλα στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.

Ηδη η Φολκσβάγκεν ανακάλεσε στα εργοστάσια χιλιάδες εργάτες της που είχε στείλει σε υποχρεωτικές άδειες, αφού είχε προηγηθεί μεγάλη μείωση των παραγγελιών.
Τώρα τα εργοστάσιά της δουλεύουν και πάλι κανονικά.
Επίσης, οι φοροαπαλλαγές που περιελάμβαναν τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για τους χαμηλόμισθους και τις οικογένειες με παιδιά φαίνεται ότι καρποφορούν, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία το μέσο γερμανικό νοικοκυριό έχει περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι του και σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής του πετρελαίου αυξάνει ο τζίρος της αγοράς. (Βlogger: στη χώρα μας αντίθετα χαμηλόμισθοι και μέσο νοικοκυριό βρίσκεται χωρίς καμία στήριξη και τα πενιχρά του διαθέσιμα εισοδήματα τραβάνε και τον τζίρο στα τάρταρα....)
Καλά είναι επίσης τα νέα και για άλλη μια μεγάλη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Στη Μερσεντές, από προχθές μεγαλομέτοχοι είναι και οι εμίρηδες του Αμπου Ντάμπι. Αγόρασαν με 1,95 δισ. ευρώ το 9% των μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας, σε μια εποχή που κανείς δεν περίμενε μια τόσο μεγάλη επένδυση.

Δεν είναι όμως μόνο το Αμπου Ντάμπι μεγαλομέτοχος της Μερσεντές. Από το 1974, το εμιράτο του Κουβέιτ κατέχει το 7% των μετοχών της ίδιας εταιρείας. Οι εμίρηδες από την Αραβική χερσόνησο πιστεύουν ότι τώρα που οι τιμές των μετοχών των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι χαμηλές, είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να αγοράσουν και να μπουν δυναμικά στο χώρο της γερμανικής βιομηχανίας αυτοκινήτων και ειδικά σε ένα σύμβολό της όπως η Μερσεντές. Βλέποντας στο μέλλον το τέλος της εποχής του πετρελαίου, επενδύουν τα χρήματά τους σε άλλους τομείς. Από την άλλη πλευρά πολύ ικανοποιημένοι είναι και οι Γερμανοί, καθώς σε μέρες μεγάλης κρίσης βρήκαν τόσο ισχυρούς επενδυτές, εξασφαλίζοντας μεγάλα κεφάλαια. Γιατί όμως οι Αραβες προτίμησαν τη Μερσεντές και όχι την Οπελ; ρώτησαν δημοσιογράφοι οικονομικό αναλυτή. «Επειδή η Οπελ κάθεται πάνω σε μια ωρολογιακή βόμβα, που ονομάζεται Τζένεραλ Μότορς και είναι πιθανό να εκραγεί από στιγμή σε στιγμή», απάντησε εκείνος.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=94070036

Σχόλια