Αν υπήρχε στοιχειώδης δικαιοσύνη στον κόσμο, οι τραπεζίτες που ευθύνονται για την οικονομική κρίση θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή.
Εκεί θα ήταν ασφαλείς και από το λιντσάρισμα. (blogger: γιατί όχι στην γκιλοτίνα;)
O Βρετανός δημοσιογράφος Άντριου Ρόουνσλι ομολογουμένως το τραβάει λιγάκι. Αν υποθέσουμε - έγραψε την περασμένη Κυριακή στην Ομπζέρβερ - ότι δεν θα γίνει δεκτή η πρόταση να κρεμάσουμε ανάποδα τον σερ Φρεντ Γκούντγουιν, να του ξεριζώσουμε τα έντερα όσο είναι ακόμα ζεστά και σπαρταράνε, να του τα χώσουμε στο άπληστο στόμα του και να εκθέσουμε το κομμένο του κεφάλι κρεμασμένο από ένα καρφί στον Τower of Lοndon, μπορούμε να συμβιβαστούμε με το να τον πυροβολήσουμε;
Ο προαναφερθείς κύριος ήταν διοικητής της Royal Βank of Scotland. Και από τη θέση αυτή την οδήγησε στη χρεοκοπία. Παρά ταύτα, αρνείται να παραιτηθεί έστω και από ένα μέρος της παχυλής του σύνταξης, που φτάνει τα 720.000 ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μάλιστα, σκέπτεται να φύγει από την Αγγλία για μερικούς μήνες μέχρις ότου καταλαγιάσει ο θόρυβος. Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του «απαράδεκτη και αδικαιολόγητη». Αλλά δεν δείχνει διατεθειμένος να λάβει κάποιο μέτρο. Παρόλο που το τραπεζικό σύστημα της Αγγλίας έχει ουσιαστικά εθνικοποιηθεί, η κυβέρνηση διστάζει να ασκήσει τον αναγκαίο έλεγχο. (Το moulari τα λέει αυτά από καιρό---->)
Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί είναι ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μα η εμπιστοσύνη αυτή έχει προ πολλού καταρρακωθεί.
Πιο τολμηρός από τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τους τραπεζίτες ότι πρέπει να αποδεχθούν μείωση του μισθού τους και να ξεχάσουν τα μπόνους μέχρις ότου οι φορολογούμενοι πάρουν πίσω τα χρήματα που έχασαν. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει βέβαια αποφασίσει ακόμη να προχωρήσει σε πραγματικές εθνικοποιήσεις. Αργά ή γρήγορα θα το κάνει: οι ζημιές των τραπεζών, με πρώτες τη Citibank και την Βank of Αmerica, μετρώνται πλέον σε τρισεκατομμύρια. Και ο μόνος τρόπος να σωθεί το σύστημα είναι να επενδύσει μαζικά η κυβέρνηση στις τράπεζες αυτές. Τα ανταλλάγματα, όμως, πρέπει να είναι ουσιαστικά, αφού οι τραπεζίτες είναι αδίστακτοι και ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάρουν το ταμείο και να φύγουν.
Τα συμπεράσματα μιας πρόσφατης μελέτης είναι αποκαλυπτικά. Δύο οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου του Σικάγου, οι Ατίφ Μιάν και Αμίρ Σουφί, διαπίστωσαν ότι την περίοδο 2002- 2007 τα επισφαλή δάνεια ήταν περισσότερα σε εκείνες ακριβώς τις περιπτώσεις που τα δάνεια αυτά τιτλοποιούνταν από τις τράπεζες και πωλούνταν σε άλλα επενδυτικά ιδρύματα. Με άλλα λόγια, οι τράπεζες εκμεταλλεύτηκαν την έλλειψη εμπειρίας αυτών των νέων αγοραστών για να τους πουλήσουν δάνεια που γνώριζαν ότι είναι εύθραυστα, κρατώντας για τον εαυτό τους τους πιο σίγουρους τίτλους. Με αυτόν τον τρόπο, βέβαια, παρασύρθηκαν και οι ίδιες από τη δίνη που προκάλεσαν. Και τώρα προσπαθούν να ξεμπερδέψουν ψελλίζοντας μερικές συγγνώμες...
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4505400&ct=2
Μεταγεννέστερη προσθήκη: (9/3/2009) Σχετικά με το τι να κάνουμε με τους τραπεζίτες:---->
========
Κατηγορίες εξαπάτησης επενδυτών από την Goldman Sachs
Σύμφωνα με την επιτροπή, τα στελέχη της μεγάλης επενδυτικής τράπεζας είχαν εξαπατήσει επενδυτές για τις στεγαστικές τοποθετήσεις τους που τελικά χάθηκαν.
Η επιτροπή της Γερουσίας ανακοίνωσε τα πορίσματά της πριν από τη σημερινή έναρξη των ακροάσεων.
Τα διευθυντικά στελέχη καταθέτουν σήμερα
Οι Αμερικανοί γερουσιαστές που αναζητούν απαντήσεις για τα αίτια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 θα ακούσουν σήμερα τις καταθέσεις των διευθυντικών στελεχών της τράπεζας Goldman Sachs.
Η διαρκής υπο-επιτροπή έρευνας της αμερικανικής Γερουσίας έχει καλέσει για σήμερα τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Λόιντ Μπλανκφάιν, καθώς και άλλα στελέχη, ανάμεσά τους και τον γάλλο Φαβρίς Τουρέ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας της υπο-επιτροπής, ο πρύτανης του αμερικανικού χρηματιστηρίου.
Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Καρλ Λέβιν, πρόεδρος της επιτροπής, έδωσε τον τόνο της σημερινής συνεδρίασης από χθες χαρακτηρίζοντας την Goldman Sachs «καζίνο» και «κυλιόμενο διάδρομο», που δηλητηρίασε με τοξικούς τίτλους την αμερικανική οικονομία.
Ο Καρλ Λέβιν κατηγόρησε επίσης την τράπεζα ότι κέρδισε χρήματα πουλώντας στις αρχές του 2007 στους πελάτες αυτά τα προϊόντα που ήταν συνδεδεμένα με στεγαστικούς τίτλους υψηλού κινδύνου, χωρίς να τους ενημερώσει ότι η τράπεζα πληρωνόταν από κερδοσκοπικά κεφάλαια για να δημιουργήσει συναλλαγές που επέτρεπαν στα κεφάλαια αυτά να στοιχηματίζουν εναντίον αυτών των ίδιων τίτλων.
Στην προετοιμασμένη του κατάθεση ο Μπλάνκφαιν διαβεβαιώνει ότι η τράπεζα δεν στοιχημάτισε εις βάρος της στεγαστικής αγοράς και εις βάρος των πελατών της και ότι, αντίθετα, κατέγραψε απώλειες ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε τίτλους που συνδέονται με την αγορά της στέγης.
«Διαφωνούμε απολύτως με την κατηγορία της υπο-επιτροπής έρευνας, αλλά αναγνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην κατανοούν σωστά τόσο πολύπλοκες συναλλαγές», λέει στην κατάθεσή του ο Μπλανκφάιν.
Ο Καρλ Λέβιν και η επιτροπή του έδωσαν το Σάββατο στη δημοσιότητα κείμενα μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία στάλθηκαν από στελέχη της τράπεζας και έδειχναν ότι η τράπεζα κέρδισε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια χάρις στην πτώση της αγοράς των στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου.
Παράλληλα, εξήντα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησαν χθες από την υπο-επιτροπή να ερευνήσει για απάτη 24 ακόμη συναλλαγές με εξαιρετικά πολύπλοκα τραπεζικά προϊόντα που συνδέονται με στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Goldman Sachs.
Η σημερινή ακρόαση συμπίπτει με την αρνητική ψήφο του συνόλου των ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας ως προς την έναρξη διαβουλεύσεων στην ολομέλεια για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ελέγχου της Ουόλ Στριτ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_27/04/2010_334706
Σχόλια