Ομπάμα: «Φρένο στις αμοιβές υψηλόβαθμων στελεχών»

Περιορισμούς στις αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών εταιρειών και κυρίως τραπεζών, που λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις, ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα ενώ προειδοποίησε πως, αν δεν εγκριθεί το νέο πακέτο ύψους περίπου 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η ύφεση θα μετατραπεί σε "καταστροφή".

  • Με βάση τα νέα οικονομικά μέτρα, όσες επιχειρήσεις λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από τον κρατικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, και ειδικά οι τράπεζες, θα πρέπει να συμφωνήσουν στον όρο ότι οι αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων τους και των ανωτάτων στελεχών τους δε θα ξεπερνούν τα 500.000 δολάρια κατ' έτος.

  • Οι αμοιβές των στελεχών που θα υπερβαίνουν το όριο αυτό θα μπορούν να γίνονται μόνο σε μετοχές που θα υπόκεινται σε περιορισμούς, ενώ θα μπορούν να εισπράττονται αφού επιστραφούν τα χρήματα των φορολογουμένων.

Οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη λάβει κεφάλαια από το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να συμφωνήσουν σε αυστηρότερη κρατική επιτήρηση.

Πιο συγκεκριμένα, οι αμερικανικές τράπεζες θα αντιμετωπίζουν στο εξής περιορισμούς και ελέγχους όσον αφορά τον τρόπο χρήσης των κεφαλαίων που τους διατίθενται από το κράτος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και σωφροσύνη στη χρήση των χρημάτων αυτών, ειδικά όσον αφορά π.χ. την αγορά αεροσκαφών για τις μετακινήσεις στελεχών τους.

Η αναφορά αυτή παραπέμπει στην πρόσφατη αποκάλυψη ότι μεγάλος χρηματοπιστωτικός όμιλος αγόρασε, με χρήματα από την κρατική ενίσχυση που έλαβε, αεροσκάφος για τη μετακίνηση των στελεχών του.

Οι προτάσεις του προέδρου Ομπάμα εντάσσονται σε μια «μακρόπνοη» προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα διέπει τις αμοιβές των ανωτάτων στελεχών των επιχειρήσεων στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, ο Αμερικανός πρόεδρος θα καλέσει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία για τις αμοιβές των ανωτάτων στελεχών τους μεσο-μακροπρόθεσμα.

Οπισθοχώρηση μετά τις αντιδράσεις

  • Την ίδια ώρα, πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος στο θέμα της αγοράς αμερικανικών προϊόντων, που παρ' ολίγον να προκαλέσει εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων της στο εξωτερικό.

Σε συνέντευξή του στο ABC, και αναφερόμενος στην προώθηση των αμερικανικών προϊόντων, μέτρο που συμπυκνώνεται στην φράση buy American (αγοράστε αμερικανικά προϊόντα), ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι προτίθεται να καταργήσει τις διατάξεις στο πακέτο ενίσχυσης της Αμερικανικής οικονομίας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στους εμπορικούς εταίρους της χώρας του.

«Νομίζω ότι χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι οι όποιες πρόνοιες υπάρχουν δεν θα προκαλέσουν εμπορικό πόλεμο» είπε, αναφερόμενος στη διάταξη που προβλέπει ότι στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το πακέτο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο αμερικανικά βιομηχανικά προϊόντα (σίδηρος, χάλυβας κ.ά).

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο ο Καναδάς και χώρες της Ασίας κατηγόρησαν τον Αμερικανό πρόεδρο ότι η συγκεκριμένη διάταξη προωθεί τον προστατευτισμό.

Σχόλια