Η γεωμετρία της φύσης απεχθάνεται το κέντρο

Η γεωμετρία της φύσης απεχθάνεται το κέντρο. Δεν γνωρίζει παρά δυο κατευθύνσεις: τη δεξιά και την αριστερά. Το ανθρώπινο σώμα, όπως και ο εγκέφαλος, είναι διαιρεμένο σε δύο τμήματα: δεξιό και αριστερό. Υπάρχουν όμως πολλοί άνθρωποι- 16-26% του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με τους επιστήμονες- που δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν το δεξιό από το αριστερό.

Η απανταχού Δεξιά ήταν μέχρι πριν από έναν χρόνο πεπεισμένη πως η νέα αμερικανική οικονομική τάξη που είχε επιβληθεί στον κόσμο τον έκανε ολοένα και πιο πλούσιο. Και προέβλεπε πως, αργά ή γρήγορα, αυτός ο πλούτος θα γλύκαινε τα χείλη κάθε πεινασμένου, για να πληρωθεί έτσι και ο χρησμός του Φράνσις Φουκουγιάμα πως η Ιστορία του κόσμου πλησίαζε σε ένα αίσιο τέλος. Αντίθετα, η απανταχού Αριστερά ήταν πεπεισμένη πως το αμερικανικό οικονομικό μοντέλο, που περιφερόταν ως όχημα της ανθρώπινης προόδου, όπως γράφει ο αρθρογράφος Ουίλιαμ Πφαφ, «δεν ήταν παρά μια υπόθεση απάτης, προσωπικού πλουτισμού, καταλήστευσης των φτωχών χωρών, εθνικών και διεθνών συνωμοσιών, τραπεζικών ληστειών, πυραμιδικών κομπινών, υποβάθμισης του περιβάλλοντος, καταρράκωσης των θεσμών και διαφθοράς των ιθυνόντων».

Η συντριβή της παγκόσμιας οικονομίας έρχεται να δικαιώσει τους ισχυρισμούς των αριστερών. Γι΄ αυτό δεν είναι λίγοι εκείνοι που απορούν για τις κεντρώες γέφυρες που ρίχνει ο Ομπάμα. Γιατί πώς αλλιώς θα χαρακτήριζε κάποιος έναν που καταργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, που στερεί την ασφάλιση υγείας από εκατομμύρια ανθρώπους, που υπονομεύει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και που χαρίζει 15.000 δολάρια σε εκείνους ακριβώς που δεν τα έχουν ανάγκη; «Κεντρώο!», λέει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στη «Χέραλντ Τρίμπιουν». Το αρχικό σχέδιο του Ομπάμα για τη διάσωση της αμερικανικής οικονομίας προέβλεπε επιδόματα ανεργίας και πιστώσεις για την ιατροφαρμακευτι- κή περίθαλψη. Οι κεντρώοι της κυβέρνησής του τα πετσόκοψαν. Κι άφησαν απείραχτες μόνο τις φοροαπαλλαγές, προσφέροντας κι άλλα στους έχοντες και στερώντας άλλα τόσα από τους μη έχοντες. «Για όλα αυτά», γράφει ο Κρούγκμαν, ένας που αντιπολιτεύτηκε με όλη του τη δύναμη τον πρόεδρο Μπους, «φταίει η πεποίθηση του Ομπάμα πως μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα δύο κόμματα. Αυτή η πεποίθηση διαπνέει την οικονομική στρατηγική του. Το σχέδιό του δεν ανταποκρίνεται πια στις προσδοκίες των ψηφοφόρων του. Είναι κουτσουρεμένο και βασίζεται στις φοροαπαλλαγές, επειδή ακριβώς ο Ομπάμα θέλησε να έχει τη στήριξη και των δύο κομμάτων». Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ, παίρνουν την ίδια γραμμή και οι ευρωπαϊκές χώρες και επιχειρούν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά.

Η στατική επιστήμη είναι πολύ πιο συγκεκριμένη και σοβαρή από την πολιτική επιστήμη. Και η στατική των γεφυρών λέει πως όποιος στέκεται στο κέντρο μιας γέφυρας που καταρρέει, θα είναι ο πρώτος που θα γκρεμιστεί.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4501955&ct=2

Σχόλια