Μεταλλαγμένοι σοσιαλιστές

TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ , Του Dominic Lawson
Yπάρχει μια έντονα διεθνιστική γραμμή στους κόλπους της Αριστεράς που πηγάζει άμεσα από τα γραπτά του Καρλ Μαρξ.
Το τρέχον φύλλο της Σοσιαλιστικής Αντίστασης, της εφημερίδας που βγάζουν οι Βρετανοί υποστηρικτές της Τέταρτης Διεθνούς, επικρίνει έντονα τους Βρετανούς διαδηλωτές που λένε στους Ιταλούς εργάτες να πάνε πίσω στην Ιταλία. «Οι απεργοί- τονίζεται- υπονοούν πως οι Ιταλοί πρέπει να απολυθούν και να αντικατασταθούν με Βρετανούς εργάτες, και ότι οι δουλειές στη Βρετανία δεν πρέπει να δίνονται σε ξενόφερτους εργαζομένους. Αυτό αποτελεί ένα σοβαρό σφάλμαπού θα οδηγούσε τους Βρετανούς που εργάζονται υπό παρόμοιες συνθήκες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;». Ήταν ανέκαθεν δύσκολο να «πουλήσει» κανείς αυτή την έκκληση για αλληλεγγύη με τους ξένους εργάτες- δεν είμαστε όλοι αδέλφια;- σε ένα αμιγώς εσωτερικό κοινό.
  • Ο Μπενίτο Μουσολίνι το κατάλαβε: και δημιούργησε τον φασισμό συγχωνεύοντας τον ανεπιτυχή σοσιαλισμό της πρώιμης καριέρας του με τον λυσσαλέο εθνικισμό που αναθεμάτιζαν οι πρώην σύντροφοί του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο φασισμός εθεωρείτο για καιρό μια αίρεση του σοσιαλισμού· δεν ήταν καθόλου τυχαίο που το κίνημα του Χίτλερ ονομάστηκε Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα των Γερμανών Εργαζομένων.
  • Το εθνικιστικό Βρετανικό Κόμμα προσπαθεί να οικειοποιηθεί τις απεργίες αυτών των ημερών, προβάλλοντας το σύνθημα «Βρετανικές δουλειές για τους Βρετανούς εργαζομένους». Θα ήταν υπερβολικό να δει κανείς στις προσπάθειες του κόμματος αυτού τη σπίθα που θα προκαλέσει ανάφλεξη του φασισμού. Δεν υπάρχει ωστόσο αμφιβολία πως μια παγκόσμια ύφεση- η οποία μόνο να επιδεινωθεί μπορεί λόγω του προστατευτισμού- αποτελεί γόνιμο έδαφος για τους μεταλλαγμένους σοσιαλιστές που περιγράφονται μερικές φορές ως «Ακροδεξιά».
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4500338
και κάτι ακόμα σχετικό ------>

Σχόλια