Σχετικά με τη φοροδιαφυγή και τα διαφημιστικά μηνύματα ...

...κάθε φορά που ακούω (ή βλέπω στην τηλεόραση) τα διαφημιστικά του Υπ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ με πιάνει μια ...μανία. Μα για τόσο μα...λάκες περνάνει τους πολίτες αυτής τη χώρας και τους κοροϊδεύουν κατάμουτρα; Έχω πειστεί πια για τούτο:
  • Οι ομάδες εξουσίας που τα τελευταία 30 χρόνια μας κυβερνούν, ανεξάρτητα από κόμματα, έχουν την εντύπωση ότι η χώρα κατοικείται από ηλίθιους ιθαγενείς.
  • Αυτές οι ομάδες μας κάνουν την χάρη να μας ανέχονται και πολύ μας πάει που έχουν αναλάβει τη διακυβέρνησή μας, δεν εξηγείται διαφορετικά η ξεδιάντροπη συμπεριφορά τους απέναντι στους πολίτες αυτής τη χώρας.
Ήθελα λοιπόν να γράψω κάτι σχετικά μ' αυτό, αλλά με πρόλαβε ο κ. Νικολάου από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Ενισχύω την άποψή του...
=====
Αυταπάτες για τη φοροδιαφυγή

Του Νικου Νικολαου

Συμπαθής η καμπάνια για τη φοροδιαφυγή που ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με καταχωρίσεις στις εφημερίδες και σποτ στα κανάλια, αλλά φοβάμαι ότι θα αποδειχθεί πεταμένα λεφτά! Διότι, σωστό το μήνυμα να αξιώνουμε και να παίρνουμε αποδείξεις σε κάθε αγορά αγαθών και υπηρεσιών, αλλά ας μην ξεγελιόμαστε, για να αποκτήσουν φορολογική συνείδηση οι πολίτες, θα πρέπει να είναι πεισμένοι ότι έχουν απέναντί τους ένα κράτος που επιβραβεύει τον ειλικρινή φορολογούμενο, τιμωρεί τον φοροδιαφεύγοντα και τα χρήματα που εισπράττει από φόρους τα διαχειρίζεται έντιμα, δεν τα σπαταλά, αλλά τα δαπανά για την παιδεία, την υγεία, την ανάπτυξη κ.λπ.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, καμιά από τις τρεις αυτές προϋποθέσεις δεν υπάρχει.

  • Το κράτος βουλιάζει την οικονομία σε κρίση με τα τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού, ενώ οι κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχει είναι ανεπαρκείς και υποβαθμισμένες.
  • Ο ειλικρινής επιχειρηματίας που επιζητεί τον έλεγχο της εφορίας και πληρώνει τους φόρους του αισθάνεται κορόιδο όταν βλέπει όλους τους ασυνεπείς να εξοφλούν με καθυστέρηση ετών και με χαριστικές ρυθμίσεις τα χρέη τους.
  • Πώς να αποκτήσει φορολογική συνείδηση ο μισθωτός όταν γνωρίζει ότι, δεκαετίες τώρα, είναι το φορολογικό υποζύγιο, αφού μαζί με τους συνταξιούχους πληρώνει το 50% του φόρου και δηλώνει το 68% του φορολογητέου εισοδήματος, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις δηλώνουν το 16% και το πλήθος των εμπόρων, βιοτεχνών και ελευθέρων επαγγελματιών μόνο το 15%;
  • Και όταν βλέπει ότι ουδείς φοροφυγάς πήγε ποτέ φυλακή, όταν μάλιστα προκλητικά κλέβει τον ΦΠΑ που του πληρώνει ο πελάτης;
  • Αλλά μήπως διαπομπεύθηκε τουλάχιστον κάποιος φοροφυγάς; Οχι, γιατί η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν δίνει στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιχειρηματιών που η Υπηρεσία Προληπτικού Ελέγχου εντοπίζει ως ενόχους φοροκλοπής, ενώ την ίδια στιγμή αμνηστεύει εκδότες και καναλάρχες για σκαστές φορολογικές παρεμβάσεις. (Blogger: Τί έγινε εκείνη η υπόθεση των πλαστών τιμολογίων ενός εκδοτικού συγκροτήματος; Ποιά τα χρέη των τηλεοπτικών σταθμών στο ΙΚΑ; Είναι όλοι οι εκδότες εντάξει με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις;...)
  • Τέλος, όταν ο φοροτεχνικός μηχανισμός σε μεγάλο ποσοστό είναι διεφθαρμένος, και ο κάθε επιχειρηματίας γνωρίζει ότι αν δεν δώσει φακελάκι θα του ρίξουν τα βιβλία, δικαίως ή αδίκως, πώς να αποκτήσει φορολογική συνείδηση όταν είναι πεπεισμένος ότι το κράτος τον αδικεί κατάφωρα;
  • Ας ασχοληθούν, λοιπόν, σοβαρά στο υπουργείο Οικονομικών με την ανασυγκρότηση των φοροτεχνικών υπηρεσιών και ας αφήσουν στην άκρη μια καμπάνια, από την οποία μόνο οι διαφημιστές κερδίζουν!

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_05/12/2008_294875

  • Μεταγεννέστερη εγγραφή ------σχετικά με την φοροδιαφυγή και την ειδική μεταχείρηση που απολαμβάνουν τα ΜΜΕ---->

Σχόλια