Λυκουρέζος - μίζες και υπόθεση Αιξωνής


Λυκουρέζος:
Ο άνθρωπος δεν παίζεται!!!!
Ας δούμε την πολιτεία του:

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=811591&lngDtrID=244
Εγγύηση 150 χιλιάδων ευρώ. Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Αλ.Λυκουρέζος για τα οικοπέδα στη Γλυφάδα.

Άρθρο:
Ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της χρηματικής εγγύησης των 150 χιλιάδων ευρώ αφέθηκε ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση με τα οικόπεδα στην Αιξωνή Γλυφάδας. Ο ίδιος έκανε λόγο για πρωτοφανές και πέρα για πέρα αβάσιμο κατηγορητήριο. Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Παρασκευής, το κατηγορητήριο περιλαμβάνει αδικήματα για απόπειρα απάτης ενώπιον δικαστηρίου, ηθική αυτουργία σε χρήση πλαστού εγγράφου και συμμετοχή σε συμμορία. Η εμπλοκή του Αλ. Λυκουρέζου αφορά τον χειρισμό εκ μέρους του επιμέρους υποθέσεων που ερευνώνται στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης για την υπόθεση της Αιξωνής. Ο ίδιος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «απολογούμενος απέδειξα ότι οι διαλαμβανόμενοι στα δικόγραφα του εντολέως μου ισχυρισμοί, για τους οποίους και μόνο κατηγορούμαι, στηρίζονται στην υπ΄ αριθμόν 227/2001 απόφαση της Oλομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και σε γνωμοδοτήσεις τριών κορυφαίων καθηγητών της Νομικής Σχολής».
Newsroom ΔΟΛ




  • ... μένω άναυδος. Είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και εγγύηση 150.000 Ευρώ, και έχει λόγο και θέση σε μια υπόθεση που τείνει ν' αλλάξει τον χάρτη της Ελλάδας... τι να πει κανείς.
  • Έχει δικαίωμα να δικηγορεί; Αν ναι ποια η θέση Δ.Σ.Α. (Παπαριές θα μου πείτε. Δεν έχει καταδικασθεί άρα είναι αθώος μέχρι τούτο να συμβεί...). Βέβαια έχει πολύ καλή μεταχείρηση από τα ΜΜΕ, αν δεν τον ξεφώνιζε ο Γιώργος λίγοι θα ξέραμε ότι αυτός ο ογκόλιθος της Νομικής έχει εμπλοκή στην Υπόθεση των Οικοπέδων της Γλυφάδας. Είναι πολλά τα λεφτά. Χίλια (1000) στρέμματα στην Γλυφάδα έχουν δώσει πολλά σε πολλούς (δικηγόρους και συμβολαιογράφους...) Και μην ξεχνάτε ότι το κύκλωμα της κλοπής της ακίνητης περιουσίας του κράτους είναι από τα πιο ισχυρά, αφού διακινεία τεράστια ποσά. Δείτε τις φωτιές κάθε καλοκαίρι. Οι περισσότερες έχουν άμεση σχέση με συμφέροντα που έχουν την πολυτέλεια να σχεδιάζουν σε βάθος χρόνου, έχοντας απέναντι, μικρούς και εξαγοράσιμους υπαλλήλους...

====================
Συνέχεια περί του βίου και της πολιτείας του κ. Λυκουρέζου:
=================
Siemens:

Η Μπουγάτσου μπροστά από τον Εισαγγελέα Τον ύπνο τους έχουν χάσει οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Siemens από τις αποκαλύψεις της καλής συναδέλφου Αριστέας Μπουγάτσου. Η καλή συνάδελφος με τις μεθοδικές της έρευνες προηγείται κατά πολύ της έρπουσας ανακριτικής διαδικασίας. Ανακαλύπτει και αποκαλύπτει τις δαιδαλώδεις διαδρομές του μαύρου χρήματος και τους καμουφλαρισμένους αποδέκτες του. Στο αποκαλυπτικό της ρεπορτάζ στην Ελευθεροτυπία (22/5) καρφώνει τον μεγαλοδικηγόρο Λυκουρέζο για τον περίεργο ρόλο του στην υπόθεση. Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων γράφει: Διαλεγμένα και όχι διαλεχτά είναι τα στοιχεία που πήρε στα χέρια του ο εισαγγελέας κ. Π. Αθανασίου από την μητρική Siemens, τα οποία συγκέντρωσε η Debevoise & Plimpton LLP (D&P) και παρέδωσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος Α. Λυκουρέζος. Από τα διαγράμματα (12συνολικά) που απεικονίζουν την κυκλοφορία του μαύρου χρήματος της Siemens λείπουν: κρίσιμες χρονικές περίοδοι, σημαντικοί πρωταγωνιστές, αλλά και οι μετέπειτα διαδρομές του χρήματος, όταν αυτό διανέμεται στους τελικούς αποδέκτες. Είναι βέβαιο πως και η μητρική Siemens και η D&P που διεξήγαγε τον εσωτερικό έλεγχο γνωρίζουν πολύ περισσότερα απ΄όσα παραδόθηκαν στη Δικαιοσύνη για το ελληνικό σκέλος του Siemens – Gate και κυρίως για τα διακεκριμένα πρόσωπα (πολιτικοί αξιωματούχοι) που σιτίζονταν από τα ταμεία της». Σήμερα στην Ελευθεροτυπία, η Αριστέα Μπουγάτσου, επανέρχεται με νέα αποκαλυπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν τις σχέσεις στοργής της ελληνικής Siemens με κορυφαίους κυβερνητικούς και κομματικούς παράγοντες. Στα πλαίσια της διαδικασίας εσωτερικού ελέγχου του γερμανικού κολοσσού, δύο υπάλληλοι της εταιρίας στην Ελλάδα φέρονται να κατέθεσαν, ότι με εντολή του προϊσταμένου τους κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου, το καλοκαίρι του 2006 διεκπεραίωσαν χορηγία προς κορυφαίο πολιτικό «τζάκι».Σύμφωνα με τη διακεκριμένη δημοσιογράφο, η ίδια η εταιρία, δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της Α. Λυκουρέζου, την περασμένη Δευτέρα, φυσικά δεν παρέδωσε τις κρίσιμες αυτές καταθέσεις, αν και τις έχει καταχωρισμένες στον φάκελο με τα στοιχεία που αφορούν: «Καταβολές χρημάτων ή παροχές άλλων ωφελημάτων σε εκπροσώπους κυβερνήσεων, στελέχη κομμάτων, στελέχη διοικητικών υπηρεσιών, δημόσιους ή ιδιωτικούς υπαλλήλους».Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, δεν είναι καθόλου συμπτωματική η ανάμιξη του κ. Λυκουρέζου σε ιδιαίτερα κρίσιμες για τις κυβέρνηση υποθέσεις, ως είναι το σκάνδαλο των ομολόγων, η υπόθεση Ζαχόπουλου, και τώρα η Siemens. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρονται μάλιστα συνειρμικά στην ποινική εκκρεμότητα του μεγαλοδικηγόρου στην υπόθεση Αιξωνής, η οποία μάλιστα δεν λέει να φθάσει στο ακροατήριο (έχει αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης 150.000€). Ημερομηνία Δημοσίευσης: 24/05/08
http://www.kentri.gr/3/siemens.html
  • Σχετικά με τη δύναμη της φωτιάς (οικοπεδοφάγων) βλέπε: εδώ και εδώ
  • Τα στοιχεία είναι απακαλυπτικά και και ενισχύουν τις παραπάνω απόψεις, ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω κείμενο:
http://www.kentri.gr/3/post-527.html

Εξοπλισμένοι με δικαστικές αποφάσεις κάθε λογής καταπατητές δημοσίων εκτάσεων, προκειμένου να προβούν εκμετάλλευσή τους, προχωρούν με τους εμπρησμούς, στον ντε φάκτο αποχαρακτηρισμό τους ως δασικών εκτάσεων.Είναι πάγια πρακτική των καταπατητών μεγάλων εκτάσεων κυρίως στην Αττική όπου η αξία γης είναι ιδιαίτερα μεγάλη, να εμφανίζουν Οθωμανικούς τίτλους και με τη βοήθεια μεγαλόσχημων διαπλεκόμενων δικηγόρων, επίορκων συμβολαιογράφων, επιτυγχάνουν ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις. Πρόσφατο παράδειγμα τα οικόπεδα Αξωνής Γλυφάδας, όπου εμπλεκόμενοι δικαστές, συμβολαιογράφοι και δικηγόροι, κάποιοι προφυλακισμένοι και κάποιοι, με ισχυρές πλάτες, έξω με περιοριστικούς όρους, είναι υπόδικοι για σωρεία κακουργηματικών πράξεων.

Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται και στα Κυκλαδονήσια και ιδιαίτερα στη Σαντορίνη, όπου οργανωμένο κύκλωμα έχει συστήσει Α.Ε. και διεκδικεί ακόμη και το πρανές της Καλντέρας.
Στο ποινικό μέρος της υπόθεσης αυτής εμπλέκεται επίσης δικηγόρος με ρόλο στην υπόθεση Siemens και στην από κοινού αγορά εκτάσεων στην Τήνο από Μητσοτάκη και Χριστοφοράκο.
Ήρθε όμως η 51/2007 ιστορική απόφαση του Εφετείου Αιγαίου, με πρόεδρο και εισηγητή τους Εφέτες Γεώργιο Ευσταθίου και Σάββα Κυριακίδη αντίστοιχα, η οποία βάζει φρένο στα σχέδια των καταπατητών δημοσίων εκτάσεων. Σύμφωνα με την μέχρι τότε ισχύουσα νομολογία, το δημόσιο έπρεπε να αποδείξει την κυριότητά του και όχι ο ιδιώτης διεκδικητής.
Με την απόφαση αυτή η οποία έχει προκαλέσει αναταραχή στους ιδιώτες διεκδικητές δημοσίων εκτάσεων και την οποία απεγνωσμένα πασχίζουν να ανατρέψουν στον Άρειο Πάγο, καλείται ο ιδιώτης να αποδείξει την κυριότητα του επί του διεκδικούμενου και όχι το δημόσιο του οποίου η ιδιοκτησία τεκμαίρεται.

Με ένα πλήρως τεκμηριωμένο, με πλήθος ατράνταχτα ιστορικά και νομικά ιστορικά επιχειρήματα σκεπτικό, θεμελιώνεται η κυριότητα του δημοσίου επί της ελληνικής επικράτειας με την διαδοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο Τουρκικό Δημόσιο «δικαιώματι πολέμου».
Η απόφαση αυτή ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε τους διεκδικητές, σε βάρος του δημοσίου με το επιχείρημα, ότι οι Κυκλάδες δεν κατακτήθηκαν από τους Οθωμανούς και κατά συνέπεια, οι Κυκλάδες δεν περιήλθαν στο ελληνικό κράτος «δικαιώματι πολέμου».
Οι Κυκλάδες όμως τελούσαν υπό τη επικυριαρχία της του Σουλτάνου και περιήλθαν επίσης στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος με τα πρωτόκολλα του Λονδίνου της 3.2.1830, 4/16.6.1830 και 19.6/1.7.1830 και κυρίως με το αρθ. 1 του τρίτου από αυτά, με τα οποία κυρώθηκε η Ανεξαρτησία της Ελλάδος και ρυθμίστηκαν οι σχέσεις του Ελληνικού Δημοσίου στο μέλλον, ως προς τις άλλοτε ιδιοκτησίες των Οθωμανών στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την από 9.7.1832 Συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως «περί διαρρυθμίσεως των Ελληνικών συνόρων».

Στην περίπτωση του εμπρησμού προχθές της διεκδικούμενης από οικοδομικό συνεταιρισμό, δασικής έκτασης στα Βριλήσσια, ο συνεταιρισμός, στηρίζει την κυριότητά του σε τίτλους σε Οθωμανικούς τίτλους.
Το ανιστόρητο σκεπτικό μάλιστα της εφετειακής απόφασης που αναγνωρίζει κυριότητα στους καταπατητές σε βάρος του Δημοσίου, στηρίζεται στο γελοίο επιχείρημα, ότι τάχα «το Ελληνικό Δημόσιο δεν έγινε καθολικός διάδοχος του Τουρκικού Κράτους, αλλά στην κυριότητά του περιήλθαν εκείνα μόνο τα κτήματα των Οθωμανών, τα οποία κατά τη διάρκεια του πολέμου κατέλαβε με στρατιωτικές δυνάμεις και δήμευσε».
(Eδώ διαβάστε μεταγενέστερο κείμενο σχετικά με το παραπάνω αίσχος!)

Και το εξωφρενικό, πρωτάκουστο και υβριστικό για τους υπέρ της απελευθέρωσης της πατρίδας πεσόντες, ότι «η Αττική δεν κατακτήθηκε με τα όπλα, αλλά παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Κράτος».Τα σκεπτικά αυτών των προκλητικών αποφάσεων είναι αντιγραφή αδρά πληρωμένων γνωματεύσεων από τους διεκδικητές, μεγαλόσχημων καθηγητών της Νομικής.

Είναι μάλιστα διάχυτο ότι δικαστές που έχουν εκδώσει τέτοιες αποφάσεις, κατέχουν ιδιοκτησίες στις περιοχές που με τις αποφάσεις τους νομιμοποίησαν υπέρ ιδιωτών.
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 29/06/08

===================
  • Για να το πούμε με δικά μας λόγια:
  • Διαθέτει ένας κατηγορούμενος για: "απόπειρα απάτης ενώπιον δικαστηρίου, ηθική αυτουργία σε χρήση πλαστού εγγράφου και συμμετοχή σε συμμορία", τα εχέγγυα να διασφαλίσει ότι η συμμετοχή σ' αυτή την υπόθεση της Siemens θα είναι προς χάριν της διαφάνειας και της αποκάλυψης της αλήθειας;
==========
Σχετικά Link για τονκ. Λυκουρέζο: εδώ και εδώ
============
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_03/07/2008_239617
Hμερομηνία : 03-07-08

Αλ. Παπαρήγα: Τι έγιναν τα 100.000.000 ευρώ της Siemens; Η γ.γ. του ΚΚΕ τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί τι έγιναν τα χρήματα της εταιρείας που ενίσχυσαν τα κόμματα εξουσίας στον προεκλογικό τους αγώνα.
«Τι έγιναν τα 100.000.000 ευρώ που ήρθαν στην Ελλάδα για να ενισχυθούν τα κόμματα εξουσίας;» διερωτήθηκε σήμερα η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα σε δηλώσεις της σχετικά με την υπόθεση Siemens.
Η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι: «αν καλά έχω καταλάβει, η Siemens έδωσε 100.000.000 ευρώ και συζητάμε τώρα πότε για 500.000 ευρώ, πότε για 100.000 ευρώ, πότε για μια γραφομηχανή και πότε για ένα ταξίδι. Χωρίς να σημαίνει ότι μας είναι αδιάφορο εάν υπάρχουν πολιτικοί και βουλευτές οι οποίοι - εν πάσει περιπτώσει - δεν πληρώνουν τίποτα προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα στα γραφεία, αλλά τι έγιναν τα 100.000.000 ευρώ που ήρθαν στην Ελλάδα για να ενισχυθούν κόμματα εξουσίας για να τα βγάλουν πέρα στις εκλογές και να έχουν χρήματα για τη δραστηριότητά τους. Αυτό είναι το κυριότερο».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
================
30/10/2008
http://press-gr.blogspot.com/2008/10/blog-post_3305.html

Aποκάλυψη: Ο Αλογοσκούφης τον Λυκουρέζο...

=================

Τι έγινε; Παραπέμπεται για κακούργημα ο δικηγόρος της ΔΟΕ Λυκουρέζος που κυνηγούσε την Χαλκιά;

Τι έγινε βρε παιδιά; Παραπέμπεται για κακούργημα ο Λυκουρέζος; Ο δικηγόρος της ΔΟΕ που πήγε τον φάκελο για την "νεκρή" Χαλκιά στην εισαγγελία; Ουδόλως μας νοιάζει αν είναι ο Λυκουρέζος (άλλωστε είναι αθώος μέχρι να δικαστεί) αλλά ο δικηγόρος της ΔΟΕ. Άντε κ.Ζάγκ Ρόγκ. Έχετε έναν δικηγόρο που διώκεται για κακούργημα; Μα πως έγινε αυτό; Από πότε το φωνάζει το troktiko; Από τότε που ανέλαβε την υπόθεση.

Αρχαίο πνεύμα αθάνατο; Αγνέ πατέρα του ωραίου και του αληθινού!

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας παραπέμπεται να... δικαστεί ο γνωστός Αλέξανδρος Λυκουρέζος και άλλα 26 άτομα, μεταξύ των οποίων δικηγόροι και συμβολαιογράφοι για το θέμα της αγοραπωλησίας με πλαστούς τίτλους, περισσοτέρων από 1.000 στρέμματα δασικής έκτασης, στην περιοχή Αιξωνή της Γλυφάδας.
Εμείς με το σύστημα της ΔΟΕ τα βάζουμε που θέλει να μας κάνει μαθήματα ηθικής. Καταγγελίες από διαιτητή για στημένα σφυρίγματα κ.α. Ο Παναγιωτόπουλος και η Χαλκιά τους μάρανε και η Θάνου που δεν της επέτρεψαν να τρέξει. ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ. Άντε να καταλαβαίνει ο κόσμος για τους μεγάλους οργανισμούς και τις διεθνείς ομοσπονδίες.

============
Μεταγγνέστερη προσθήκη

Αποκάλυψη! Κωδικός "Νέα Υόρκη"...

.
Σε διεθνές συνέδριο ο Γ. Αλογοσκούφης κάλεσε, με χορηγίες του ελληνικού δημοσίου, ως ειδικό για το real estate τον Αλ. Λυκουρέζο αν και ήταν ήδη κατηγορούμενος, με βαρείς όρους, για το σκάνδαλο με τα οικόπεδα της Αιξωνής. Τι φοβήθηκε ο Καραμανλής και τον έδιωξε. Στο φως τα έγγραφα που έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου!

http://press-gr.blogspot.com/2009/01/blog-post_2680.html
===================

Να οριστεί άμεσα η ημερομηνία της δίκης για την Αιξωνή, ζήτησε ο Γ. Σανιδάς


Ο εισαγγελέας του Αρείου, Πάγου Γιώργος Σανιδάς, με έγγραφό του, στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, παρήγγειλε να προσδιοριστεί σύντομα η δίκη των 26 κατηγορουμένων για την παράνομη αγοραπωλησία δασικής έκτασης, 1.000 στρεμμάτων στην Αιξωνή της Γλυφάδας, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.
Ο Γιώργος Σανιδάς στο έγγραφό του υπενθυμίζει ότι το υπ' αριθμόν 2499/2008 παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για τους 26 είναι αμετάκλητο, καθώς η υπόθεση έχει να κάνει με αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου. Κατόπιν αυτού οι κατηγορούμενοι δεν έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν αναίρεση κατά του βουλεύματος. Παρ' όλα αυτά η δίκη δεν έχει προσδιοριστεί έως τώρα, καθώς τρεις από τους κατηγορουμένους έχουν ασκήσει αναιρέσεις.
Οι 26 κατηγορούμενοι παραπέμπονται για σειρά αδικημάτων, τα οποία κατά περίπτωση αφορούν απάτη κατά του Δημοσίου, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως, πλαστογραφία, καθώς και για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις.
Η υπόθεση έγινε γνωστή κατά τη διερεύνηση του "παραδικαστικού κυκλώματος", όταν οι εφέτες ανακριτές εντόπισαν ύποπτη δικαστική απόφαση της καταζητούμενης πρώην ανακρίτριας, Αντωνίας Ηλία.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για παράνομη πώληση περισσότερων από 1.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης στην περιοχή Αιξωνή της Γλυφάδας με πλαστούς και εικονικούς τίτλους, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο, η οποία ξεπερνά τα πενήντα δισεκατομμύρια δραχμές.
Οι ανακριτές που διερευνούσαν το παραδικαστικό κύκλωμα βρέθηκαν μπροστά σε σειρά στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία, η Αντωνία Ηλία, με την ιδιότητα της προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, είχε εκδώσει απόφαση (598/2002) που επέτρεπε στους ενδιαφερόμενους να μεταγράψουν τα συμβόλαια με τα οποία είχε πωληθεί η επίδικη έκταση σε δύο Κύπριους αγοραστές, που έχουν ήδη καταδικαστεί από το Εφετείο, και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί εισαγγελική εγκύκλιος, η οποία απαγόρευε την οποιαδήποτε μεταγραφή συμβολαίου, καθώς η έκταση ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=55975

================
Mεταγεννέστερη εγγραφή. (21/ΙΟΥΝΙΟΥ/2009) από e-mail KAXRIMAKH:
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Για τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης
ΘΕΜΑ: «Κοινή Υπουργική Απόφαση με αδιαφανείς μεθοδεύσεις απευθείας ανάθεσης ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΤΕΙ τις νομικές εργασίες αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης) με πιθανή αμοιβή μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΙΝΙΚΟΛΟΓΟΥ, πρώην Βουλευτού της Κυβερνώσας παράταξης, δικηγόρου της Siemens ΥΠΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ σχετικών με την υπόθεση καταπατήσεων της Αιξωνής, σήμερα ελεύθερου με περιοριστικούς όρους και μετά από καταβολή εγγύησης!»

Είναι γνωστό ότι στα πλαίσια της επιζήμιας Κυβερνητικής πολιτικής αδιαφανούς εκποίησης δημοσίων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, η Κυβέρνηση μεθοδεύσει και το ξεπούλημα της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ). Σύμφωνα με πληροφορίες, προκλητική αδιαφάνεια και ευνοιοκρατία χαρακτηρίζουν και τις επιμέρους διαδικασίες του ενός ακόμα ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας και δημοσίων επιχειρήσεων με σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο.
Συγκεκριμένα, πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, ανέθεσε με απευθείας διαδικασίες σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας τις νομικές εργασίες αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ, εκτός από την δικηγορική εταιρεία Norton Rose, στο δικηγορικό γραφείου ποινικολόγου, στελέχους και πρώην Βουλευτού της ΝΔ, δικηγόρου της Siemens και με φερόμενη αμοιβή μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Όπως αναφέρεται στον τύπο, Ο «ΕΚΛΕΚΤΟΣ» ΑΥΤΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ της Κυβέρνησης Καραμανλή, ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, σήμερα είναι υπόδικος και διώκεται για σωρεία αδικημάτων (απόπειρα απάτης σε δικαστήριο, ηθική αυτουργία σε χρήση πλαστού εγγράφου και συμμετοχή σε συμμορία) σχετικών με την υπόθεση καταπατήσεων στην Αιξωνή. Ο συγκεκριμένος ποινικολόγος, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, έχει παραπεμφθεί να δικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, είναι δε ελεύθερος κατόπιν χρηματικής εγγυήσεως και με περιοριστικούς όρους.
Μετά τα παραπάνω καλείσθε:
· Να αιτιολογήσετε την φερόμενη ως ευνοιοκρατική και ύποπτη Κυβερνητική μεθόδευση απευθείας και αδιαφανούς ανάθεσης των νομικών εργασιών αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ, στο δικηγορικό γραφείου υπόδικου ποινικολόγου, στελέχους και πρώην Βουλευτού της ΝΔ, δικηγόρου της Siemens και διωκόμενου για σειρά αδικημάτων σχετικών με την υπόθεση καταπατήσεων της Αιξωνής, σήμερα ελεύθερου με περιοριστικούς όρους και μετά από καταβολή εγγύησης.
· Να καταθέσετε στη Βουλή την συγκεκριμένη ΚΥΑ με τις υπογραφές των Υπουργών Οικονομίας κ. Παπαθανασίου, ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά και Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη.
· Να καταθέσετε ποιο είναι το τελικό ύψος του ποσού που θα αμειθφεί το δικηγορικό γραφείο του υποδίκου ποινικολόγου και με ποια αξιολογικά κριτήρια έγινε η επιλογή του.
Επίσης κ.κ Υπουργοί καλείσθε να απαντήσετε:
Μήπως με αυτή σας την επιλογή στέλνετε το μήνυμα ότι πλέον απροκάλυπτα συμμαχείτε για τις δουλειές σας με γραφεία υποδίκων και ποινικά διωκομένων;
· Μήπως στην περίπτωση αυτή ισχύει αυτό που συζητείται με επίταση ότι όταν ξέρεις πολλά για τη SIEMENS και τα ΟΜΟΛΟΓΑ που εμπλέκουν κυβερνητικά στελέχη παίρνεις δουλειές και ας είσαι υπόδικος και ποινικά διωκόμενος;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μιχάλης Καρχιμάκης
Χρύσα Αράπογλου
Γρηγόρης Νιώτης
Μάρκος Μπόλαρης
Γιώργος Πεταλωτής
Θεοδώρα Τζάκρη
Χρήστος Αηδόνης
Βαγγέλης Παπαχρήστος
Ροδούλα Ζήση
Θάνος Μωραίτης
Δημήτρης Τσιρώνης
Δημήτρης Βαρβαρήγος
Μανώλης Στρατάκης
Βασίλης Κεγκέρογλου
Παναγιώτης Ρήγας
Νίκος Ζωίδης
Γιάννης Δριβελέγκας
Τάσος Σιδηρόπουλος
Μιχάλης Τιμοσίδης
Γιάννης Αμοιρίδης
Γιώργος Ντόλιος
Λεωνίδας Γρηγοράκος

Mεταγεννέστερη εγγραφή (6/9/2009)
ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ * Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΗΛΙΑ

«Ιδού το παραδικαστικό»


Κατάθεση-καταπέλτη για τον ρόλο τής φυγόδικης πρώην ανακρίτριας, Αντωνίας Ηλία, και για τον τρόπο δράσης των φερόμενων ως μελών στο αποκαλούμενο παραδικαστικό κύκλωμα, αλλά και για τη δημοσιογραφική έρευνα του Στ. Βορίνα που οδήγησε στην αποκάλυψη της υπόθεσης, έδωσε εξεταζόμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας ο δικηγόρος, Γιάγκος Λαμπίρης.

Ομάρτυρας είχε αποστείλει τον Αύγουστο του 2003 επιστολή στην τότε ηγεσία του Αρείου Πάγου για τα «έργα και τις ημέρες» τής Αντωνίας Ηλία, πλην όμως, όπως επισήμανε στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, «η αναφορά αυτή κατέληξε τότε στον κάλαθο των αχρήστων», αν και η κ. Ηλία αποσπάστηκε έναν μήνα μετά από το ανακριτικό της τμήμα σε άλλο πόστο.
«Οι μίζες και οι συναλλαγές δεν είχαν τελειωμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπίρης,για να συνεχίσει:
«Η πρώην ανακρίτρια ήθελε να κάνει υποχείριό της τον συνεργάτη του γραφείου μου, Θαν. Τόσκα. Εκ των υστέρων έμαθα για προτάσεις της να βγάζουν χρήματα από κατηγορουμένους, μέσω του κυκλώματος, υποσχόμενοι ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις. Ο Στ. Βορίνας με ενημέρωσε για το τι γινόταν. Μάλιστα ο Τόσκας, ακολουθώντας οδηγίες του δημοσιογράφου, αποδέχτηκε τον ρόλο τού μεσολαβητή και ξεκίνησε να ηχογραφεί τις τηλεφωνικές συνομιλίες της Ηλία, προκειμένου να αποκαλυφθεί η δράση του κυκλώματος. Ετσι πληροφορήθηκα ότι η Ηλία είχε ζητήσει 30.000 ευρώ από κατηγορούμενο για εμπόριο ναρκωτικών, προκειμένου να του χορηγήσει πλαστό πιστοποιητικό από δημόσιο νοσοκομείο. Από άλλον κατηγορούμενο για ναρκωτικά είχε ζητήσει 20.000 ευρώ, προκειμένου το κύκλωμα να φροντίσει να αρθεί η προσωρινή του κράτηση. Γι' αυτό και τότε απέστειλα ανώνυμη επιστολή στον Αρειο Πάγο, ζητώντας να γίνει άρση των τραπεζικών λογαριασμών της, ώστε να αποκαλυφθεί η έκνομη συμπεριφορά του κυκλώματος».
«Η Τόνια»
Για τη δική του γνωριμία με την τότε ανακρίτρια, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι πρωτοσυναντήθηκαν στα μέσα του 2002 σε ανάκριση, μέσω συναδέλφου του, και του έκανε εντύπωση ότι μεσούσης της ανάκρισης τούς είχε προτείνει να την περιμένουν εκτός του κτιρίου, όπου, όταν παρουσιάστηκε, ζήτησε «να τη λέμε Τόνια». Αναφέρθηκε μάλιστα σε «σωρεία τηλεφωνημάτων της, προκειμένου να συναντηθούμε» αλλά και στο γεγονός ότι στη συνέχεια «μου έλεγε περίλυπη ότι αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα», με αποτέλεσμα να του αποσπάσει ένα χρηματικό ποσόν.
Ο μάρτυρας εξετάστηκε κατ' αντιπαράσταση με τη Χριστίνα Καλαμιώτη η οποία ισχυρίστηκε ότι η καταμέτρηση των 30.000 ευρώ που είχε καταβάλει για να μην προφυλακιστεί ο Γιάν. Καλαμιώτης είχε γίνει στο γραφείο του. Απ' την πλευρά του, ο κ. Λαμπίρης που αρνείται κατηγορηματικά ότι συνέβη τέτοιο περιστατικό κατήγγειλε ότι η μάρτυρας «είναι καθοδηγούμενη, καθώς για πρώτη φορά παρουσίασε αυτή την εκδοχή, ενώ έχει αποδειχθεί ότι τα χρήματα αυτά κατέληξαν σε άλλο δικηγορικό γραφείο, από το οποίο τα παρέλαβε η Αντωνία Ηλία».
Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του στο ακροατήριο, ενώπιον του οποίου δικάζονται 18 άτομα, ανάμεσα στα οποία είναι ο Ιάκ. Γιοσάκης αλλά και γνωστοί δικηγόροι, ο κ. Λαμπίρης δήλωσε:
«Δυστυχώς, η πρώην ανακρίτρια συνεχίζει να φυγοδικεί. Αν ήταν παρούσα, είναι βέβαιο πως θα αποκάλυπτε όλους εκείνους που της παρείχαν συνδρομή για ίδιον όφελος και αποτελούσαν το λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα».
Στο μεταξύ, ο δημοσιογράφος Στ. Βορίνας ενημέρωσε το δικαστήριο ότι ο επίσης βασικός μάρτυρας, Θαν. Τόσκας, ζητεί αστυνομική προστασία προκειμένου να προσέλθει να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση με τη Χριστίνα Καλαμιώτη, καθώς «δέχεται απειλές για τη ζωή του». Η έδρα διέταξε τη βίαιη προσαγωγή τού μάρτυρα για την ερχόμενη Παρασκευή. *
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=79704
===========
Μεταγεννέστερη εγγραφή: 22/11/2009

Καταπατήσεις με «βαθιές ρίζες»
Ξεκινά η δίκη για το σκάνδαλο πώλησης δάσους στην Αιξωνή

Της Ευας Καραμανωλη
Μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις καταπάτησης και παράνομης πώλησης δασικής έκτασης των τελευταίων ετών τίθεται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, αυτή τη φορά σε επίπεδο ακροαματικής διαδικασίας. Πρόκειται για την υπόθεση της Αιξωνής στη Γλυφάδα, όπου περίπου 1.000 στρέμματα δασικής έκτασης πωλήθηκαν με πλαστούς και εικονικούς τίτλους ιδιοκτησίας, προκαλώντας στο Δημόσιο ζημία περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ.
Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση έχει η καταζητούμενη για εμπλοκή της (και) στο παραδικαστικό κύκλωμα πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία. Με απόφασή της, ως πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, η κ. Ηλία αγνόησε εισαγγελικό πόρισμα που έκρινε ότι η επίμαχη έκταση θα πρέπει να περιέλθει στο Δημόσιο και επέτρεψε τη μετεγγραφή εκτάσεων.
Η δίωξη σε βάρος της πρώην ανακρίτριας έπαυσε λόγω παραγραφής, ωστόσο, στη δίκη που αναμένεται να ξεκινήσει αύριο ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στο εδώλιο θα βρεθούν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, επιχειρηματίες αλλά και ιδιώτες οι οποίοι κατηγορούνται για εμπλοκή τους στην υπόθεση της Αιξωνής.
Η αποκάλυψη του σκανδάλου καταπάτησης δασικής έκτασης έγινε στο πλαίσιο διερεύνησης του αποκαλούμενου παραδικαστικού κυκλώματος από τους εφέτες-ανακριτές κ. Ι. Σίδερη και Ι. Φιοράκη. Οι δικαστικοί λειτουργοί «σκόνταψαν» πάνω στην απόφαση της κατηγορούμενης στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος πρώην ανακρίτριας Αντωνίας Ηλία με την οποία επετράπη η μετεγγραφή δασικών εκτάσεων.
Ωστόσο, η ιστορία των καταπατήσεων και των παράνομων αγοραπωλησιών δασικών εκτάσεων στην Αιξωνή της Γλυφάδας ξεκινά αρκετά χρόνια πριν, το 1960.
Οπως προέκυψε από την έρευνα που διενήργησαν οι εφέτες-ανακριτές αλλά και από δημοσιεύματα της εποχής- η πρώτη που κατηγορήθηκε για πώληση ανύπαρκτων οικοπέδων στην περιοχή της Γλυφάδας ήταν η Ελπίδα Κυριαζοπούλου. Αυτή, εμφανιζόταν να έχει κληρονομήσει τεράστια έκταση την οποία είχε ρυμοτομήσει σε οικόπεδα τα οποία πωλούσε σε ανυποψίαστους πελάτες. Οπως μάλιστα είχε ομολογήσει τότε η ίδια, την έκταση αυτή την είχε πωλήσει δύο και τρεις φορές(!) σε διάφορους αγοραστές, εξασφαλίζοντας τεράστια ποσά.
Εν συνεχεία, ως ιδιοκτήτης έκτασης περίπου 40.000 στρεμμάτων εμφανίστηκε ο αποβιώσας το 2000 Αναστάσιος Βασιλείου, ο οποίος υποστήριξε ότι την είχε κληρονομήσει από την Κυριαζοπούλου με διαθήκη - πλαστή όπως προέκυψε.
Πλαστά έγγραφα
Mετά τον Βασιλείου, ως επόμενοι ιδιοκτήτες της έκτασης εμφανίστηκαν οι κατηγορούμενοι επιχειρηματίες Τζον Κωνσταντινίδης και Κώστας Γεωργίου, οι οποίοι μάλιστα έχουν καταδικαστεί για «παρακλάδι» αυτής της υπόθεσης. Οι δύο κατηγορούμενοι, προκειμένου να αποδείξουν ότι είναι ιδιοκτήτες της έκτασης φέρονται ότι προσκόμισαν πλαστά έγγραφα από την Εφορία, αλλά και από το Δασαρχείο Πεντέλης.
Οπως προκύπτει από τη δικογραφία, το «έγγραφο» της Εφορίας βεβαίωνε ότι ο πωλητής είχε καταβάλει τον φόρο κληρονομίας. Οσο για το «έγγραφο» του Δασαρχείου Πεντέλης αυτό βεβαίωνε ότι «όπως διαπιστώθηκε από αυτοψία του αρμόδιου υπαλλήλου η έκταση στην Αιξωνή Γλυφάδας εμβαδού 620 στρεμμάτων δεν είναι δασική».
Σύμφωνα με το βούλευμα, βάσει του οποίου δικάστηκαν οι δύο επιχειρηματίες, τα συγκεκριμένα οικόπεδα περιλαμβάνονταν στις ανακηρύξεις αναδασωτέων εκτάσεων με απόφαση του υπουργού Γεωργίας από το 1934(!), αλλά και με απόφαση της Νομαρχίας Αττικής που εκδόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1972.
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για αδικήματα που αφορούν μεταξύ άλλων τα κακουργήματα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, πλαστογραφίας αλλά και της ηθικής αυτουργίας στα παραπάνω αδικήματα θα καθίσουν οι δικηγόροι Δημήτρης Παρασκευόπουλος, Πέτρος Σφαλαγκάκος, Θωμάς Παλαιογιάννης, Βασίλης Αγιασοφίτης, Κωνσταντίνος Λιδωρίκης, Γιώργος Αβραμόπουλος, Δημήτρης Παρασκευόπουλος-Κόλλιας, Σπήλιος Παπαθανασόπουλος και Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Συγκατηγορούμενοί τους είναι οι συμβολαιογράφοι Δέσποινα Σεχιώτη, Σταύρος Παπαδογεωργής, Αθηνά Τσατσαρώνη, Μαρία Σοφού, Δημήτρης και Κωνσταντίνος Μητρέλης και η Σωτηρία Κατσαγιάννη. Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται οι επιχειρηματίες Κωνσταντίνος Γεωργίου και Τζον Κωνσταντινίδης, καθώς και οι ιδιώτες Αγγελική Χριστοδουλάκη, Θεόδωρος Δουσαΐτης, Χρήστος Τοπούζης, Γιώργος Μπασούκος, Αναστάσιος Πρίτσας, Ιωάννης Σκιντζής, Κωνσταντίνος Μανιόπουλος και Δημήτρης Εμμανουηλίδης.
«Εδώ, τα καλά οικόπεδα - φιλέτα…»
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, βάσει των κατηγορητηρίων που συνέταξαν οι εφέτες ανακριτές το κύκλωμα δρούσε ως εξής: ορισμένα μέλη του, έβρισκαν πρόσωπα πρόθυμα να υπογράφουν προσύμφωνα με τα οποία εμφανίζονταν ως αγοραστές των οικοπέδων. Τα προσύμφωνα αυτά μετά εύλογο χρονικό διάστημα εμφανίζονταν ως «τίτλοι ιδιοκτησίας» και εν συνεχεία οι «ιδιοκτήτες» έδιναν εντολή σε τρίτους να πωλήσουν την «ιδιοκτησία». Μαλιστα εμφανίζονταν και στην υπηρεσία του Δήμου Γλυφάδας και έπαιρναν τις απαραίτητες βεβαιώσεις για την αγοραπωλησία, προσκομίζοντας παράλληλα τα παλαιά προσύμφωνα. Ετσι, οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι εξασφάλιζαν έστω και προσωρινά τίτλους ιδιοκτησίας και έπειθαν τους ανυποψίαστους πελάτες τους ότι μπορούν να αποκτήσουν σε τιμές ευκαιρίας οικόπεδα - φιλέτα στη Γλυφάδα. Σύμφωνα με τη δικογραφία κάποια από τα επίμαχα προς πώληση οικόπεδα βρίσκονταν στην περιοχή μεταξύ του παλαιού αεροδρομίου και του γκολφ της Γλυφάδας!
Από τους 26 κατηγορουμένους, επτά είναι συμβολαιογράφοι, εννέα δικηγόροι, δύο επιχειρηματίες και οκτώ ιδιώτες. Στο πλαίσιο της ανάκρισης που διενήργησαν οι εφέτες-ανακριτές κ. Ιωάννης Σίδερης και Ι. Φιοράκης εντοπίστηκαν τουλάχιστον 50 «ύποπτα» συμβόλαια και προσύμφωνα, η νομιμότητα των οποίων θα κριθεί από τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_22/11/2009_362369
===================
Μεταγεννέστερη εγγραφή (12/10/2010)

Στο εδώλιο είκοσι έξι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και ιδιώτες 

Εικοσι έξι άτομα με αυξημένο κοινωνικό και επαγγελματικό κύρος, δηλαδή 9 δικηγόροι, 7 συμβολαιογράφοι, 2 επιχειρηματίες και 8 ιδιώτες κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για την αποκαλούμενη ως «υπόθεση Αιξωνή», η οποία αφορά την πώληση με πλαστούς και εικονικούς τίτλους ιδιοκτησίας 1.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης στη θέση Αιξωνή της Γλυφάδας! Πρόκειται για εκτάσεις-φιλέτα, η εκποίηση των οποίων σύμφωνα με το κατηγορητήριο προκάλεσε ζημία στο ελληνικό δημόσιο που ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια ευρώ. 

Η δίκη, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα, διεκόπη για τις 20 Οκτωβρίου, ύστερα από έγγραφο που προσκόμισε ένας εκ των δικηγόρων κατηγορούμενων στο οποίο αναφερόταν ότι χθες βράδυ υπέστη εγκεφαλικό. Ωστόσο, το δικαστήριο αμφισβητεί το συμβάν και ζητάει από ιατροδικαστή να εξετάσει τον δικηγόρο ο οποίος  έχει και στο παρελθόν αιτηθεί την αναβολή της δίκης. 

Αφαντη η ανακρίτρια

Πρόκειται για μια  υπόθεση που κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τμήμα του πρώτου «παραδικαστικού κυκλώματος», αφού αναδύθηκε μέσα από την έρευνα της συγκεκριμένης υπόθεσης, κι όμως κι αυτό έχει μια παραδοξότητα: Ουδείς εκ των κατηγορουμένων ενεπλάκη εκεί. Ο μοναδικός συνδετικός κρίκος, η καταζητούμενη ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, δε θα βρεθεί στο εδώλιο καθώς φυγοδικεί, αλλά σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζει πλημμεληματική κατηγορία, συνεπώς ήδη παραγεγραμμένη... Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν οι ανακριτές του «παραδικαστικού» έπεσαν πάνω σε απόφαση, την οποία είχε εκδώσει ως πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας η Αντωνία Ηλία και η οποία αγνοούσε εισαγγελικό πόρισμα που έκρινε ότι η επίμαχη έκταση θα πρέπει να περιέλθει στο Δημόσιο και επέτρεπε τη μετεγγραφή του ακινήτου. 

50 συμβόλαια

Στη δικογραφία εσωκλείονται 50 «ύποπτα» συμβόλαια και προσύμφωνα  αμφιβόλου νομιμότητας τα οποία αφορούν αγοραπωλησίες των εν λόγω οικοπέδων.  Τα μέλη του κυκλώματος φέρονται να έπειθαν τους ανυποψίαστους πελάτες ότι μπορούν να αποκτήσουν σε τιμές ευκαιρίας οικόπεδα - φιλέτα στη Γλυφάδα τα οποία βέβαια εκείνοι ουδέποτε κατείχαν.

Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, ορισμένοι από τους οποίους είχαν κριθεί και προσωρινά κρατούμενοι, αρνούνται τα όσα τους αποδίδονται, ενώ εμπλεκόμενοι δικηγόροι μιλούν για ποινικοποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος καθώς, όπως υποστηρίζουν, διώκονται για γραπτούς ή προφορικούς ισχυρισμούς τους στο πλαίσιο εκπροσώπησης πελατών τους.



Πηγή:www.capital.gr

http://www.capital.gr/news.asp?id=1063386



Πηγή:www.capital.gr
======================

Λόγω βουλευτικής ασυλίας δεν θα δικαστεί ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για τα «οικόπεδα φιλέτα» της Γλυφάδας

Διεκόπη για τις 10 Μαρτίου η δίκη των “30 της Γλυφάδας” για την σκανδαλώδη αγορά δύο οικοπέδων στην περιοχή. Για κακουργηματική απιστία κατηγορείται ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης αλλά και 26 μέλη του δημοτικού συμβουλίου Γλυφάδας, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Κ. Κόκκορης (κινδυνεύει να τεθεί σε αργία), για την αγορά δύο ακινήτων, που επέφερε στο δήμο ζημιά 2,8 εκατομμυρίων ευρώ. Πάντως ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, δεν θα καθίσει στο εδώλιο, αφού η Βουλή δεν ήρε τη βουλευτική του ασυλία.
Μάλιστα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή σχετική δικογραφία προκειμένου να αποφανθεί για την άρση ή μη της ασυλίας του βουλευτή και υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για τη συγκεκριμένη υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ως δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Γλυφάδας (2011-2012).
Πρόκειται για τα οικόπεδα Παπαδημητρίου που αγόρασε ο δήμος με σκοπό να μετατραπούν σε κοινόχρηστο χώρο, πλατεία και παιδική χαρά. Να σημειωθεί ότι αρχικά τα ακίνητα αυτά είχαν απαλλοτριωθεί για το σκοπό αυτό, αλλά επειδή πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση, με δικαστική απόφαση η απαλλοτρίωση ακυρώθηκε.
Το σκάνδαλο μετά από 35 χρόνια απαλλοτρίωσης…
Η διαδικασία απαλλοτρίωσης των δυο οικοπέδων που προορίζονταν για παιδική χαρά και για κοινόχρηστο χώρο είχε ξεκινήσει από το 1969, αλλά δεν τελεσφόρησε ποτέ. Αποτέλεσμα αυτού, οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη, με το διοικητικό πρωτοδικείο να αίρει την άκαρπη απαλλοτρίωση και να αποφασίζει τη διεξαγωγή νέας από το Δήμο.Ωστόσο, αντί αυτού, η τότε νέα δημοτική αρχή, με επικεφαλής τον κ. Κόκκορη, αποφασίζει την απευθείας αγορά των οικοπέδων.
Το δημοτικό συμβούλιο στη συνέχεια αγόρασε τα δύο ακίνητα, αλλά εκτιμήθηκε, με τις τότε αντικειμενικές αξίες, ότι για την απαλλοτρίωση ο δήμος θα επιβαρυνόταν με 5,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με απευθείας αγορά η επιβάρυνση ήταν 8,7 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, σημειώθηκε βλάβη στο δήμο ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η υπόθεση να χαρακτηριστεί ως “Βατοπέδι της Γλυφάδας”.
Για το λόγο αυτό πολίτης υπέβαλε μήνυση κατά του Δήμου Γλυφάδας και μετά από σχετική έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων, οι οποίοι, μάλιστα,  αναφέρουν ότι τα 27 μέλη του δημοτικού συμβουλίου γνώριζαν ότι οι τέσσερις συνιδιοκτήτες είχαν πρόβλημα κυριότητας των δύο ακινήτων τους, καθώς κατά το παρελθόν είχε προσβληθεί το δικαίωμα κυριότητας των δύο επίμαχων ακινήτων, ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για τα 27 μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Γλυφάδας και για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στους τέσσερις συνιδιοκτήτες των δύο ακινήτων. Να σημειωθεί ότι την απόφαση της αγοραπωλησίας είχε αμφισβητήσει εξαρχής και ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καραπάνος.
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακυρώνει την αγορά των οικοπέδων
Αφού “διορθώνονται” οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για τη δέσμευση των 8.779.494,2 ευρώ, τα εντάλματα αποστέλλονται στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος τα απορρίπτει εντοπίζοντας παρατυπίες στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Συγκρίνει, μάλιστα, το τίμημα της απαλλοτρίωσης (868 ευρώ/τ.μ.) με την τιμή πώλησης (1290 ευρώ/τ.μ.) επισημαίνοντας “υπέρμετρη επιβάρυνση του δήμου”. Το σημαντικότερο, όμως είναι ότι εντοπίζει πως η διαδικασία της απαλλοτρίωσης δεν έχει αρθεί! Εν τω μεταξύ ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης ακυρώνει τις αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής του δήμου για την αγορά των οικοπέδων.
Όμως, αυτή η εξέλιξη δεν γίνεται γνωστή στο ανώτερο επίπεδο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το κλιμάκιο, με αποτέλεσμα αυτό να παραπλανηθεί και να εγκρίνει τα εντάλματα για την καταβολή τιμήματος στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες, υποστηρίζοντας ότι “από την αγορά δεν προκύπτει αδικαιολόγητη επιβάρυνση του δήμου”. Έτσι, την 6η Αυγούστου 2016, ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναγκάζεται να εγκρίνει τα εντάλματα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αγορά των ακινήτων. Ωστόσο, δυο μέρες αργότερα, ο δήμος αποστέλλει στον επίτροπο του Ελεγκτικού την απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία ακυρώνει τις αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής του δήμου για την αγορά των οικοπέδων! Εάν η απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε σταλεί στο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αυτό δεν είχε εγκρίνει τα εντάλματα και θα είχε ακυρωθεί η αγορά των οικοπέδων.
Η ασυλία του Βαρβιτσιώτη
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης την εποχή που εξετάζει η δικαιοσύνη διατελούσε και δημοτικός σύμβουλος και είχε ψηφίσει υπέρ της αγοράς.Το εισαγγελικό αίτημα ήταν να γίνει άρση της βουλευτικής του ασυλίας.Ωστόσο στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2014, επί διακυβέρνησης ΝΔ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, υπέρ της άρσης ασυλίας του κ. Βαρβιτσιώτη τάχθηκαν 78 βουλευτές, «κατά» 143, ενώ 9 βουλευτές ψήφισαν «παρών».
Εκείνος, αν και διατυμπάνιζε τις διαφανείς διαδικασίες του Δήμου για την αγοραπωλησία, δεν ζήτησε από το Κοινοβούλιο να ψηφίσει την άρση της ασυλίας του, γνωρίζοντας -πιθανώς- την έκβαση της διαδικασίας.
Πηγή: aftodioikisi.gr

Σχόλια